02.09.2014. u 09:15

Malo je biljaka koje su tako zahvalne i tako jednostavne da ih može uzgojiti čak i dijete. Sasvim sigurno među njih možemo uvrstiti i vlasac...

Luk vlasac (Allium schoenoprasum) jedna je od najotpornijih vrsta luka. Iako je malen, manji od ljutike, može prezimiti čak i najhladniju kontinentalnu zimu. I ne samo to. On je toliko otporan da prezimljava čak i u posudama ostavljenim na balkonu ili terasi.

Naravno, u toj fazi nećemo vidjeti njegove aromatične listove, već samo nekoliko suhih dijelova koji štite nježan korijen. A kada dođe proljeće, iz tog nježnog korijena odjednom se, kao preko noći, događa promjena. Tanki, krhki listovi izbijaju na proljetnom suncu takvom brzinom da nam se čini da rastu pred očima. Koliko ja znam, nijedna povrtna vrsta, pa čak ni krastavac, ne raste tako brzo.

Foto: Nino Šoštarić

VIŠESTRUKA BERBA
Zahvaljujući brzom rastu, luk vlasac brzo se i oporavlja nakon reza. U praksi to znači da ga možemo rezati i rezuckati doslovno kada god nam padne na pamet, barem pet ili šest puta tijekom sezone. U tu svrhu možemo koristiti i obične škare, ne moramo imati nikakav vrtlarski pribor. Zapravo, ne moramo imati čak ni vrt jer vlasac uspijeva doslovno bilo gdje, čak i na prozorskoj dasci.

Osim toga, ne moramo voditi računa o načinu rezanja, što znači da ne smeta ni ako ga odrežemo sasvim pri dnu. On će se ipak oporaviti i već za dva tjedna biti kao nov. Dapače, ostavimo li ga još i duže i dopustimo li da procvjeta, možemo uživati i u okusu njegovih jestivih cvjetova.

RAZMNOŽAVANJE DIJELJENJEM
Budući da je trajnica i da korijen ostaje sačuvan čak i zimi, vlasac se može bez problema razmnožiti dijeljenjem. Najbolji rezultat postići ćemo ako ga podijelimo u rano proljeće, prije početka vegetacije. Tada je dovoljno štihačom iskopati cijeli busen i jednostavno ga presjeći na nekoliko dijelova. Bitno je da svaki dio ima barem desetak pojedinih lukovica koje izgledaju poput minijaturnog mladog luka. Te su lukovice međusobno povezane mrežom sitnog bijelog korijenja koje kod presađivanja na novo mjesto treba što bolje sačuvati. I to je zapravo sve. Novi busen širi se tako brzo da ga je na kraju sezone teško i prepoznati. Ipak, ako imamo malo više vremena i strpljenja, dobro je znati da je ovu biljku moguće uzgojiti i iz sjemena.

Foto: Nino Šoštarić

CVIJET VLASCA
Iako vlasac uzgajamo ponajprije zbog aromatičnih listova koji su odlična zamjena za mladi luk (posebno za ljude s osjetljivijim želucem), ne treba zaboraviti ni njegovu dekorativnu ulogu. Naime, ova se biljka slobodno može tretirati i kao ukrasna vrsta jer izgleda prekrasno kad procvjeta. Najčešća boja cvjetova je ljubičasta, no nije i jedina. U posljednje vrijeme neki naši rasadnici nude i varijetete s crvenim ili ružičastim cvjetovima (također jestive) koji izgledaju jednako atraktivno i u povrtnjaku i u cvjetnjaku. I ja ih sadim posvuda po svom vrtu jer znam da će cvjetati bez obzira na sezonu, kada god to poželim. A kada ocvatu, ne treba napraviti ništa drugo nego ponovno odrezati sve listove gotovo do tla. Busen će tada obnoviti sve svoje listove i, naravno, opet procvjetati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije