Zimski vrt

Ljepota cvijeća i mirisi agruma ispunjavaju dom

Ljepota cvijeća i mirisi agruma ispunjavaju dom
Foto: Dom i vrt
1/3
04.11.2012.
u 14:31

Kad se u jesenske dane priroda sprema na zimski san, u Ogulinu od zelenog ne odustaju.

Dolaskom jeseni i vrt obitelji Sobek iz Ogulina sprema se za zimski san. Gospođa Vera i njezin suprug Hans-Juergen bez zelenila ne mogu, previše ga vole da bi od njega odustali i zimi. Zato su ostvarili san i u obiteljskoj kući uredili zimski vrt. – Na početku smo imali više fikusa, filodendrona i različite palme. Posljednjih godina prešli smo na agrume, imamo kumkvat, mandarine, naranče, grejp. To su prekrasne biljke. Uz to što su cijelu godinu zelene, njihovi cvjetovi svojim mirisom ispunjavaju cijelu kuću.

I još nešto po čemu su posebne – neke od tih biljaka, npr. limun, istovremeno cvjetaju, imaju zelene, ali i zrele plodove – kaže naša čitateljica i dodaje da ne traže pretjeranu njegu. Zimi im godi temperatura od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva te umjereno zalijevanje. U proljeće ih treba malo češće zalijevati i dohranjivati. – Posebno se radujemo snijegu, vani sve bijelo, a u našem zimskom vrtu cvjeta, miriše i ispunjava dušu i tijelo svojom ljepotom – kaže gospođa Vera i dodaje da nisu odustali ni od drugog cvijeća. Rastu tu i božićni kaktusi, sandovile i begonije. A vesele boje cvijeća, crvena, žuta i plava, kontrast su prekrasnim bijelim cvjetovima agruma.

Za mir i spokoj, ističe naša čitateljica, u ovakvom vrtu ne smije manjkati ni drvo masline. Sadnice su nabavljene u Opuzenu, a prema savjetima, treba ih presaditi svake dvije godine. Posude u koje se presađuju ne smiju biti prevelike, tako se može spriječiti da im se doda previše prihrane, koja im šteti. Dohranjuju se od proljeća do jeseni gnojivom s velikim količinama dušika i kalija. – Zidovi našeg zimskog vrta mogu se potpuno otvoriti, inače bi agrume trebalo ljeti iznijeti na sunce – savjetuje naša čitateljica. Da je zimski vrt pun pogodak potvrđuju i njihovi kućni ljubimci – papagaj Jimmy koji ih već 38 godina uveseljava svojim brbljanjem, kujica bernskog planinskog psa Lady te mačka Minka i mačak Gašo. Dok je vani toplo, uživaju na suncu i zelenoj travi. A kad zahladi, i oni se sele u zimski vrt u mirise agruma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije