ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Krkavina: iznimno blag, a jako učinkovit prirodni lijek za bolesti crijeva i želuca

krkavina
Ivan Lesinger
06.09.2015.
u 09:15

Dugotrajna uporaba krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva

Kora krkavine, koja se stoljećima koristila za liječenje raznih probavnih tegoba, i danas je dosta traženo prirodno ljekovito sredstvo. Dugotrajna uporaba krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, ne pojačava izlučivanje crijevne sluzi te ne izaziva proširenje krvnih žila u debelom crijevu.

Najpoznatija je uporaba u liječenju: bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, lijenost debelog crijeva, zatvor ili povremene konstipacije, krčanje debelog crijeva, bolesti debelog crijeva, slaba peristaltika, hemoroidi, napetost trbuha, grčevi, kod bolesti koje su uzrok slabom radu crijeva – probavnog sustava, razni nametnici i paraziti u želucu i crijevima, itd.), bolesti jetre i žuči (otečena ili tvrda jetra, ciroza, zastoj žuči, upale žučne vrećice, pojačano izlučivanje i stvaranje žuči, žučni grčevi, žutica, itd.), kod bolesti slezene, a koristi se i za detoksikaciju cijelog organizma, kod kožnih bolesti (kora krkavine namočena u octu koristi se za liječenje krasta na glavi, koži itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Branje i prerada: kora s grana i stabla skida se u proljeće (svibanj) tako da se nožem stvara spirala, a može se i svakih 20 centimetara nožem zasjeći te skidati kao cijev. Oguljenu koru treba sušiti na toplom i prozračnom mjestu, a može se odmah, svježa, usitniti. Kora je ljekovita suha, tj. uporabljiva tek nakon godinu dana. Toksičnost: glikofrangulin se za vrijeme sušenja kore razlaže na glukozu i frangulin. Uživanje bobica ili žvakanje svježe kore izazivaju jak nadražaj sluznice gastrointestinalnog trakta te povraćanje i proljev, čak krvavi.Krkavina se rabi kao: antiastmatik, antihelmetik, adstrigent, diuretik, depurativ, emetik, holagog, karminativ, katarik, laksativ, mikotik, purgativ, tonik, vermifug.

Kontraindikacije: krkavina se ne smije uzimati kod intestinalne opstrukcije i stenoze, atonije, upalne bolesti crijeva (kao što su ulcerativni kolitis, sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest), upala slijepog crijeva, teške dehidracije ili kroničnog zatvora, zapetljanja crijeva, akutnih bolesti crijeva, želuca i žuči.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Krasuljica: tisućljetni melem ublažuje bolesti kože, krvi i pluća

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Malenkost
13:59 06.09.2015.

Mogu sve potvrditi! Ja sam je koristio i sad sam u raju!!

KN
knezica
15:07 06.09.2015.

Ima li neki prirodni lijek za Crohnovu bolest ili netko zna nekog dobrog travara za nju??? Hvala

AN
AnteizmalogZGa
07:46 07.09.2015.

Iznimno blag...a jako učinkovit...samo nije za to...to...to skoro ni za što, u probavnom traktu. Učinkovit...toliko da kakiš krv prilikom konzumacije. Rođen sam u kraju gdje raste i prvi nauk od kad sam prohodao je bio: Pazi na ovo..to ti nijeje grožđe ni kupina..niti drijenak. Od toga možeš umrijeti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije