RAZLIČITE SIMBOLIKE

Krizantema - mi je nosimo na groblje, a neki na vjenčanje

krizanteme
Foto: Pixsell
1/5
01.11.2020.
u 07:00

Ovaj raskošan cvijet u Europu je došao iz Japana gdje ima značenje vječnog obilja, moći, sreće...

Sudeći po ocjeni cvjećara, krizantema je jedna od najzahtjevnijih vrsta za uzgoj. Svjedoči nam to i Snježana Marinčić, vlasnica cvjetnog ateljea na Trešnjevci, koja se cvjećarstvom sa svojom obitelji bavi još od malih nogu.

– Danas se to radi modernim tehnologijama, no sjećam se iz svog djetinjstva da smo u kolovozu prekrivali krizanteme kako bismo im “skratili dan” te kako bi procvale baš pred blagdan Svih svetih – prisjeća se Snježana. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Hrvatskoj se ovo cvijeće tradicionalno polaže na grobove ovih dana u godini, bilo u raskošnim aranžmanima ili skromnijim buketićima. 

Simbol prolaznosti

Krizantema je kod nas simbol žaljenja, smrti i prolaznosti, a uvriježeno je mišljenje da je to baš zato što cvjeta i može se naći isključivo u ovo doba godine.

– U inozemstvu se krizantema koristi čak i u svadbenim buketima ili se nosi u kućne posjete. Meni je jedna od najdražih vrsta cvijeća baš zato što ju je teško uzgojiti – dodaje Snježana. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Kini krizantema predstavlja nešto sasvim drugo – radost, mir i vitalnost te se poklanja mladenkama. Prema japanskoj predaji, japanski carevi u čaše vina ubacivali su po jednu laticu krizanteme kako bi što dulje živjeli. Krizantema je u Europu donesena upravo iz Japana. Tamo ima simboliku moći, vječnog života, sreće i obilja, no takvo razmišljanje na ovim prostorima nikada nije zaživjelo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije