ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Kontrolirajte neurozu i epilepsiju s ovom mirisnom biljkom

jasenak
Foto: Ivan Lesinger
1/3
30.11.2014.
u 09:00

List i koru jasenaka rabimo za liječenje grčeva u želucu, skorbuta, katara ili sluzi iz želuca i crijeva

Francuskoj i Njemačkoj tradicionalno se jasenak rabi kao ljekovito sredstvo za liječenje malokrvnosti, bljedoće i opće slabosti. Englezi za jasenak bijeli rabe naziv – gorući grm ili plin biljka.

Poznato je da u ranim ljetnim mjesecima uvečer jasenak pruža ugodan mirisni užitak, i to zbog hlapljivog cvjetnog eteričnog ulja. Plinske maglice izlučene iz cvjetova jasenka mogu se zapaliti ako se priđe s otvorenim plamenom. Korijen jasenaka se u pučkoj medicini rabi kao dobro biljno ljekovito sredstvo za jačanje (tonik); bolesti kože (ekcem, gljivične i bakterijske infekcije), jače izlučivanje mokraće (diuretik ) i znoja ( dijaforetik), neurozu i epilepsiju (prašak), liječenje groznica i visokih temperatura, skorbuta, za liječenje ženskih tegoba s maternicom, i to naročito kod neredovitog mjesečnog ciklusa (emenagog), kao prirodni kontraceptiv, za uklanjanje nametnika u crijevima te ga rabimo za istjerivanje crva, glista, ameba (vermifug ili antihelmetik), kod bolesti bubrega i mjehura (nefritisa, cistitisa, katara, bakterijskih infekcija itd.), za umirenje grčeva (antispazmodik – naročito kod grča želuca itd.), liječenje histerije, neuroze, slabih živaca (pije se čaj koji pripremamo od korijena i lišća jasenka), ali je bitno da bolesnici vole i podnose miris jasenka. Čaju za jače djelovanje možemo dodati matičnjak i valerijanu.

Foto: Ivan Lesinger

List i koru jasenaka rabimo za liječenje grčeva u želucu, skorbuta, katara ili sluzi iz želuca i crijeva, žutice, kod bolesti krvi, reume i artritisa te kod nesvjestice.

U nedostatku korijena jasenka možemo rabiti sjeme koje također služi kod navedenih bolesti. Kora korijena je dobar lijek za iscrpljen organizam i malokrvnost. Eterično ulje jasenka bijelog rabi se u kozmetici.
Prašak od suhog korijena pomiješan s praškom metvice rabi se za liječenje epilepsije. Jasenak bijeli rabimo kao abortiv, antihelmintik, aromatik, antipiretik, antispazmodik, antihisterik, antibakterik, antikonvulzant, antireumatik, diuretik, digestiv, dijaforetik, emenagog, ekspektorant, galaktogen, hemolitik, homeopatik, kontraceptiv, katarik, rubefacijens, stimulans, tonik, vermifug.

Kontraindikacije: Kod nekih osoba izaziva alergije na dodir, a kod branja plikove i crvenilo kože praćeno s jakom boli. U većim količinama pijenje čaja mora biti pod kontrolom liječnika. Čaj ne bi smjele uzimati trudnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije