Nezahtjevni ukras

Kako pravilno posaditi kaktus

kaktus
Foto: Pixsell
1/3
01.06.2014.
u 13:28

Kaktusi, jedan od najomiljenijih biljaka, na naše prostore stigli su sa dubrovačkim trgovcima, a jedan od prvih vrtova koji ih je sadržavao bio je u današnjem arboretumu u Trstenom.

Danas se njihovim uzgojem bavi Hrvoje Bešlić, koji u Žažizi ima svoj vrtni centar.

"Kaktusi, iako ih je načelno lako održavati, zahtijevaju njegu", objasnio je na radionici održanoj na FloraArtu.

Foto: Instagram

"Nakon što ih se posije potrebno ih je paziti oko godinu dana, dok malo ne ojačaju te se tek tada mogu presađivati. Bitno je i da svaki kaktus jednom godišnje odradi svoj period zimskog sna na 10 ili 15 stupnjeva Celzijusevih, kako bi na proljeće mogli ljepse cvasti", objasnio je Bešlić.

Svi kaktusi su sukulenti što znači da, poput grbe deve, imaju mesnato tijelo u kojem pohranjuju vodu.

"Stoga ih je potrebno zalijevati rijetko, ali obilno. U ljetnom razdoblju jednom tjedno, a jednom mjesečno u peridou vegetacije", dodao je.

Želite li sami posaditi svoj kaktus, Hrvoje predlaže da ipak odaberete neku sadnicu koje se po vrtnim centrima mogu nabaviti već za 5 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije