Zeleni dom

Kako pomoći oboljeloj sobnoj biljci? Evo nekoliko savjeta!

bolesno bilje
Foto: Thinkstock
1/3
05.11.2014.
u 08:30

Usprkos našem trudu naše sobne biljke često obole. Možemo im pomoći

Bolesnu biljku treba prestati dohranjivati. Stoga, treba je izvaditi iz lončanice i prorahliti zemlju oko korijena. Nožem treba odrezati dio korijena koji je počeo gnjiliti ili je već istrunuo. Dobro bi bilo, ako je to moguće, oštećena mjesta popisati prašinom drvenog ugljena. Biljku tada treba zasaditi u pjeskovitu zemlju i mnju lončanicu. Do gnjiljenja može doći ako se na lončanici začepi otvor za vodu. Dovoljno je drvenim štapićem napraviti drenažu.

Opadanje lišća često je znak preobilnog ili preoskudnog zalijevanja. Provjerite supstrat u koji je biljka posađena. Smeđe i žute mrlje na listovima mogu nastati zbog prevelike topline. osjetljivije biljke, poput afričke ljubičice, mrlje se zavljaju ako ih zalijevamo po lišću ili ako su previše izložene svjetlu.

Foto: pixabay

Svaku oboljelu biljku, pogotovo ako ju je napao neki nametnik, treba izdvojiti od drugog sobnog bilja. I još nešto, treba i dobro oprati ruke kako se bolest ne bi prenjela na drugo sobno cvijeće.

>>I to postoji: biljke koje se same zalijevaju, ne treba im svjetlost i traju 7 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije