30.12.2014. u 09:30

Poznata i kao kopitnjak ili plava šumarica, ova visokovrijedna biljka rabi se za liječenje grla, bronhitisa i groznice

Jetrenka ime dobiva po grčkoj riječi hepar, odnosno jetra, hepatica, zbog sličnosti listova s oblikom jetara. Ovo je moj omiljeni cvijet, vjesnik proljeća koji u velikom broju oboji u prekrasno plavetnilo padine bukove šume na Učki.

U pučkoj medicini jetrenka se koristi za liječenje jetara i žuči, i to od insuficijencije do ciroze jetara, hepatitisa, grčeva i navale krvi u jetrima, otečenih jetara, začepljenih jetara, slabih jetara, ascitesa, žutice, žučnih kamenaca i pijeska, bolesti slezene (splenomegalija), bolesti bubrega i mjehura (kamenaca i pijeska, slabog rada, infekcije, nekontroliranog mokrenja), bolesti pluća i dišnih putova.

Također, jetrenka je efikasna kod kašlja i infekcija ždrijela do krvarenja iz pluća, bronhitisa, kod upale grla, laringitisa, tuberkuloze, bolesti kože – za liječenje apscesa, krvarenja, za ispiranje rana, upale kože, novotvorina – tumora na koži, lišajeva, osipa, pjega, opeklina, za bolesti dišnih organa – grla, bronhitisa i kašlja, groznice, zimice, raznih iritacija dišnih putova, za grgljanje – ispiranje, šećerne bolesti, bolesti želuca i crijeva – proljeva, jača apetit, olakšava osjećaj sitosti, kod probavnih tegoba, unutrašnjih čireva, zatvora (svježe zgnječeni listovi stavljaju se kao oblog na hemoroide), za liječenje difterije, jače mokrenje, za unutarnja krvarenja, stimuliranje metabolizma, jačanje živaca, kod simptoma u menopauzi, za poticanje cirkulacije i čišćenje krvi, za liječenje gušterače, kod zastarjele gonoreje, reumatizma, potiče na rad središnji živčani sustav...

Foto: pixabay
Svi svježi dijelovi biljke su otrovni stoga se jetrenka rabi isključivo sušena jer se sušenjem štetni sastojak anemonol razgradi

Korijen jetrenke rabi se za liječenje dizenterije, grčeva kod djece, a ako se žvače svjež, tada se umiruje kašalj. U izradi čajnih mješavina jetrenki najčešće se dodaje maslačak, list i korijen, te cvijet različka. Sastojci jetrenke, kao što su flavonoidi i saponini, prirodni su imunomodulatori te antiinflamatornog i ekspektorantnog djelovanja. Antocijanini su sastojci antiupalnog djelotvornog djelovanja, a uloga je kvercetina jačanje krvnih žila i kapilara. Jetrenku rabimo kao adstringens, antibakterik, antibiotik, antidijaroik, diuretik, hepatik, stiptik, tonikum.

Kontraindikacije: Pripravke od jetrenke ne smiju uzimati osobe s akutnim komplikacijama i čirom želuca te bolestima žuči i jetara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije