06.11.2014. u 09:15

Na kraju sezone, kada vrt ulazi u svoju najmirniju fazu, ciklantera stvara oblije ukusnih plodova koji okusom podsjećaju na krastavce...

U doba kada mraz zaustavi vegetaciju većine osjetljivih povrtnica i posve promijeni sliku vrta, treba jednostavno promijeniti priču i okrenuti se uzgoju u zaštićenom prostoru, odnosno stakleniku ili plasteniku.
Osobno mislim da bi svaki ozbiljan vrtlar morao prije ili poslije razmisliti o nabavi staklenika jer bitno produljuje sezonu uzgoja i omogućuje uzgoj biljaka koje inače nikako ne bismo mogli uzgojiti u uvjetima kontinentalne klime.

Jedna je od takvih biljaka i ciklantera, odnosno divlji krastavac (Cyclanthera pedata), vrsta koju je prije nekoliko godina u Hrvatsku uveo dr. Bruno Novak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Od njega sam dobila prve sjemenke, ali i osnovne upute o uzgoju.

Foto: Nino Šoštarić
Zreli plodovi dužine oko 6-7 cm nose u sebi krupne crne sjemenke koje se vade prije jela

UZGOJ
Ciklantera je suptropska penjačica podrijetlom iz Meksika, Perua i Bolivije. Taj podatak govori nam prije svega o njezinim potrebama za toplinom. U praksi to znači da za početak uzgoja moramo osigurati i odgovarajuće uvjete, odnosno zaštitu staklenika. Vrtlari koji uzgajaju presadnice rajčice, paprike i krastavca dobro znaju koliko je toplina važna pa sjetvu na toplom započinju već u ožujku ili travnju. To pravilo vrijedi i za ciklanteru, no samo do trenutka presađivanja. Naime, dok ostale toploljubne povrtnice sredinom svibnja selimo u vrt, ciklantera se presađuje na gredice u stakleniku. Glavni je razlog zaštita od mraza, kako onog proljetnog, tako i prvog jesenskog, jer ciklantera najoblinije plodove stvara upravo ovih dana, kada je sezona većine povrtnica već završila.

Foto: Nino Šoštarić
Zreli plodovi dužine oko 6-7 cm nose u sebi krupne crne sjemenke koje se vade prije jela

VEGETACIJSKI CIKLUS
Ciklantera svoj vegetacijski ciklus počinje sjetvom krupnog crnog sjemena neobična oblika. Budući da je sjeme tvrdo, klija relativno sporo pa se ne treba iznenaditi ako se prve biljčice pojave tek dvadesetak dana nakon sjetve. No kada njezini listovi napokon krenu, rast će veoma brzo, čak i brže od krastavca koji inače drži prvo mjesto kada je u pitanju brzina rasta. Budući da je penjačica, uvijek postoji mogućnost da se počne uvijati oko biljaka koje rastu u njezinoj blizini. U tom trenutku presadnice treba presaditi na stalno mjesto i osigurati im visok potporanj, odnosno mrežu za uzgoj krastavaca po kojoj se mogu penjati. U takvim uvjetima biljka će nastaviti rasti brzo i penjati se cijeloga ljeta i jeseni.

Foto: Nino Šoštarić
Ciklantera stvara krupne crne sjemenke neobičnog oblika

BERBA
Početkom jeseni ciklantera će već biti ogromna i svojim listovima posve prekrivati postavljenu mrežu. No plodova još neće biti, nijednog. Oni će se pojaviti tek kada dani postanu kraći, a noć duža. Biti će to otprilike sredinom listopada, kada će se iz mnoštva sitnih cvjetića koje rado posjećuju pčele pojaviti neobični uspravni plodovi. Nalikovat će na male bodljikave kornišone sa zašiljenim vrhom. A kada ti neobični plodovi narastu do veličine od oko 2-3 cm, i njihov će okus nalikovati na krastavce. U toj su fazi sjemenke u njima nezrele, a usplođe mesnato i sočno, ugodna i svježa okusa. No osim što su ukusni, plodovi ciklantere su i veoma zdravi, kako za dijabetičare (jer smanjuju razinu glukoze u krvi) tako i za sve one koji žele popraviti cirkulaciju i izlučivanje masnoća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije