SEZONA CRVENIH BOBICA

Jedite maginju zbog vitamina C, ali pazite da se ne napijete

Maginja ili planika
Foto: Thinkstock
28.10.2014.
u 09:30

Ova mediteranska voćka koja se sve više koristi i kao dekorativni element u kontinentalnim vrtovima štiti organizam od gripe i prehlade, ali u svježem obliku može biti opasna po naše zdravlje.

Vrijeme je da upoznamo još jednu manje poznatu (ili bolje rečeno zaboravljenu) listopadsku junakinju kojom možete ukrasiti svoj vrt, ali i skuhati ukusnu marmeladu ili liker. Naime, sezona je maginja, za koje rijetko tko i da je čuo u Hrvatskoj. Stoga nam se i čini da je, na njezin spomen, riječ o nekoj egzotičnoj vrsti iz dalekih krajeva a ne o mediteranskoj zimzelenoj biljci koja kod nas uspijeva u Dalmaciji – na otocima i priobalju.

Za razliku od većine voća, kako nam je otkrio agronom Željko Peran, kod kojih plod nosi ime po nazivu biljke, maginja je 'proizvod' biljke planika. Njezin plod su okruglaste jagodolike bobice promjera oko 2 cm, brašnasta i slatka okusa koje u zreloj fazi dostignu intenzivnu crvenu boju. Druga maginjina posebnost jest da gotovo nema štetnika i bolesti u našim uvjetima koji bi joj naudili.

Foto: pixabay

Raste u grmu koji može narasti i do šest metara i koji je toliko lijep da se posljednjih godina sve više počinje uzgajati u vrtovima kao dekorativni element. Možete ju, savjetuju stručnjaci, slobodno saditi i u kontinentalnim klimatskim uvjetima. Među ostalim nasadima koje imate, planika će se zbog svojih crvenih plodova izdići kao pravi biser. S obzirom da ne podnosi hladnoću, bilo bi bolje da je zasadite u tegle te u zimsko vrijeme sklonite u kuću. Njihove gotove sadnice moguće je nabaviti u rasadnicima. Treća zanimljivost maginje jest da, unatoč tome što je jestiva, može istovremeno biti i opasna.

- Konzumiranje ovoga voća moramo držati pod nadzorom. Veće količine mogle bi prouzročiti probavne smetnje ali i stanje pomalo nalik pijanstvu. Predoziranje svježih plodova može prouzročiti čak i smrt. Stoga joj izvedenica latinskog imena kaže 'unedo tantum edo' što bi značilo 'jedem jedan plod - upozorava agronom Peran.

No, u prerađenom obliku (rakija, marmelada, liker pa čak i vino) nije opasna, bez obzira u kojoj količini ih konzumirali. Maginja se može i sušiti, te raditi od nje i kruh (s udjelom 1/3 brašna). Sadrži puno vitamina C te štiti organizam od gripe i virusa, dobar je laksativ te se koristi i kao sastojak kreme za njegu lica od pjega, jer sprečava njihovo nastajanje. I posljednja maginjina zanimljivost jest činjenica da su u isto vrijeme na njezinu stablu i plod i cvjetovi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije