omiljeni cvijet

Jedan, ali vrijedan: Savjet uz koji će vam božuri ove godine biti nikad raskošniji

Shutterstock
13.04.2022.
u 10:13

Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelomičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim tvarima. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom

Božuri su obožavani grmovi prekrasnog kuglastog cvata. Taj zavodljivi cvijet pun je simboličnog značenja – katkada je simbol prolaznosti, katkada ljubavi i naklonosti, nositelj blagostanja, časti, vrijednosti i plemenitosti. Božuri su načelno podijeljeni u dvije velike glavne skupine – grmoliki i zeljasti. Sade se duboko u plodno, humusom bogato tlo koje se neće brzo osušiti niti za vrijeme ljetnih vrućina. Upravo je preplitka sadnja najčešća pogreška neiskusnih vrtlara pa im božuri ne uspiju. Dakle, jako je važno zasaditi ih dubolje od ostalog cvijeća. Zato je u proljeće korisno prekriti tlo oko biljke malčem kako bi se sačuvala vlaga u tlu.

Foto: Shutterstock

Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelomičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim tvarima. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovi trebaju puno prostora pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm. Božur je cvijet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Foto: Shutterstock

Ova prekrasna biljka koja plijeni svojim predivnim cvjetovima vrlo je popularna u vrtovima. Samoniklo raste u Maloj Aziji i Europi. Rod obuhvaća zeljaste vrste visine od 0,5 do 1,5 m i drvenaste vrste koje narastu i do 2,5 m u visinu. Cvjetovi, jednostavni ili puni, ovisno o vrsti, javljaju se u proljeće i ljeto. Listovi su zeleni, razdijeljeni, s laganom primjesom brončane boje kada su mladi, a u jesen poprimaju crvenkast ton.

Foto: Shutterstock

Može se saditi u veće cvjetne posude i njima ukrasiti terase ili balkone. Prije sadnje dobro je tlo obogatiti vrtnim kompostom. Božuri mogu tolerirati laganu sjenu, ali će bolje rasti na suncu. Visoko rastuće vrste potrebno je poduprijeti na početku rasta. Zahtijevaju puno prostora za rast te jedan od drugoga trebaju biti udaljeni oko 75 do 90 cm. Božuri će stvarati velike cvjetove ako pupove koji se nalaze na postranim izbojima uklonimo.

Dobre vijesti za sve koji se ne žele puno zamarati presađivanjem i njegovanjem grma je da jednom zasađeni božur može ne istom mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Božuri dobro podnose vrućine i nije ih potrebno mnogo zalijevati, nego, kao što smo rekli, u startu duboko posaditi.

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije