LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Isprobajte slojeviti prirodni vrt koji ne zahtijeva kopanje i u kojem nema korova

Poput omiljenog talijanskog jela po kojem je nazvana ova provjerena tehnika, sve je u tome da se slojevi dodaju u pravom redoslijedu
17. siječnja 2021. u 07:00 0 komentara 14138 prikaza
kompost
Foto: Shutterstock

Ako ovih dana planirate novi vrt, možda biste mogli dati šansu tzv. lazanje vrtlarenju (kompostiranje slojeva) koje je posebno dobar početak za sve one koji nemaju iskustva s obrađivanjem vrta jer ne zahtijeva kopanje. Poput omiljenog talijanskog jela po kojem je nazvana ova provjerena tehnika, sve je u tome da se slojevi dodaju u pravom redoslijedu. Počinje s novinama ili kartonom, a na njega stavljate smeđe i zeleno nijanse poput jesenjeg lišća i pokošene trave koje mikroorganizmi vremenom pretvaraju u bogato tlo. Ovakav vrt bit će spreman za sadnju otprilike 6 do 12 mjeseci nakon dodavanja zadnjeg sloja.

kompost | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Nije potrebna priprema

U ovom vrtu, kad je spreman, nema potebe za obradom tla. Iako je jesen najbolje vrijeme za pokretanje ovakvog vrta, jer možete iskoristiti cikluse smrzavanja i odmrzavanja zimi za razgradnju slojeva, ali kompostiranje i slaganje slojeva možete započeti kad  god imate pri ruci materijale.

Kada odabirete mjesto za ovaj vrt, uzmite u obzir količinu sunčeve svjetlosti koja dolazi do parcele i što biste željeli uzgajati.Povrće i bilje najbolje uspijevaju kad imaju 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Cvjetnice također uspijevaju na jakom sunčevom svjetlu, najmanje 6 sati dnevno.

kompost | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Ovakav tip vrta zasniva se na slojevima

Osnovni sloj su novine ili karton. Ugušite postojeću travu ili odvratite korov slojem od 4 do 6 listova novina ili jednim slojem kartona. Novine ili karton spriječit će da svjetlost dopire do vegetacije ispod, zaustavljajući njezin rast. Temeljito namočite sloj papira kako biste ubrzali raspadanje i pomogli mu da ostane na mjestu.

kompost
1 / 13
Poznati brend za uređenje doma proširio je svoju ponudu i na kućne ljubimce, i moramo priznati, mislili su na sve!

Alternativni smeđi i zeleni slojevi

Baš kao što kvalitetni sastojci utječu na gotov okus vašeg omiljenog jela, najbolji materijali za kompost stvaraju vrtno tlo s najviše hranjivih tvari. Na papirnu ili kartonsku podlogu nanesite pet centimetara "smeđeg" materijala bogatog ugljikom, poput sjeckanog lišća, slame, piljevine, drvenog pepela i borovih iglica. Što je materijal manji ili sitnije nasjeckan, to će se brže raspasti. Na vrh smeđeg dodajte pet centimetara "zelenog" sloja. Komponente ovog sloja mogu biti trava, ostaci iz kuhinje od voća i povrća, stajski gnoj, talog kave... Nije toliko bitna boja, već činjenica da materijal sadrži vlagu, a ne da je suh i hrskav poput smeđeg materijala. Nastavite slagati slijeve dok vaš vrt ne bude visok oko 50 centimetara. Kako se materijali raspadaju, poprilično će se smanjivati. Obrubite ga kamenom ili ciglama.

Čekanje je najteži dio

Mikrobima i glistama koji djeluju kroz slojevemože biti potrebna i godina dana da transformiraju organske ostatke u tlo bogato hranjivim tvarima. Točno određivanje vremena ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući veličinu kompostiranog otpada, temperaturu i vlagu. Ali dobra vijest je da sve što morate učiniti je sjediti i čekati. Vrt je spreman za sadnju kad kompostirani materijali više ne budu prepoznatljivi. Lišće, rava i kuhinjski otpada izgledat će poput crno-smeđeg tla koje je rastresito i spremno za sadnju!

dom iz snova Kuća u mediteranskom stilu u kojoj glavnu riječ vode neutralne nijanse sobno bilje sobno bilje Kad savladate ovu tehniku zalijevanja više nećete uništiti ni jednu biljku lesnina kuhinje izvan okvira Osam odličnih, i neočekivanih, ideja za skladištenje za sve one koji žive u malo kvadrata

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.