radovi u vrtu

Iskoristite nikad topliju jesen za sadnju brojnih povrtnih kultura

sadnja cikla
Thinkstock
26.10.2023.
u 10:02

Prije sijanja i sadnje zemlju obogatite organskim gnojivom. Povadite mrkvu, peršin, pastrnjak, ciklu i ostalo korjenasto povrće jer će nakon što se zemlja zamrzne, to biti jako teško, a cikla će se, osim toga, i smrznuti

Studeni kuca na vrata, a za mnoge vrtlare to znači i početak sezone mirovanja i vrijeme mrazova. Ipak, zbog pogodnih temperatura koje su nas pomazile ove godine, sezona se produljila pa vrtlari još ne miruju. Studeni je idealan za sadnju luka ili češnjaka, brojnih salata, pripremu zemljišta za zimu, rezidbu voćaka...

Foto: screenshot/facebook

U slučaju da ste od onih koji vrt drže "pod špagom", idealno je vrijeme za uklanjanje ostataka prošlosezonskog povrća, plijevljenje korova i štihanje kako bi zemlja preko zime izmrzla. No, vodite li se prirodnim principima, ostatke povrća i korov ostavite na zemlji. Oni će dobro poslužiti sitnim kukcima, glistama i mikroorganizmima koji će u njima naći zaklon i hranu te obogatiti vaš vrt organskim tvarima. Također, sjemenke bilja poslužit će kao hrana pticama, koje su vrlo korisne pomoćnice u vrtlarstvu. U proljeće ćete ga maknuti ili će vam poslužiti za malčiranje. Ako ništa drugo, uvijek će naći svoje mjesto u komposteru. Pticama u vrtu napravite hranilice i bit ćete im zahvalni cijele godine. Kao pripremu za zimu, odnosno proljeće, zemlju kompletno možete malčirati.

Još nije kasno

Ovoga mjeseca još uvijek možete posaditi crveni luk i češnjak koji će za berbu stići u proljeće. Ako niste stigli ranije, možete posijati i mrkvu i peršin, razne salate, špinat, blitvu, kopar, ali i grašak. No, morate biti spremni da će grašak zbog viših temperatura i dovoljno vlage izniknuti prije reda, a bude li suhomrazice, morat ćete ga na proljeće dosijavati.

sadnja cikla
1/13

Prije sijanja i sadnje, zemlju obogatite organskim gnojivom. Povadite mrkvu, peršin, pastrnjak, ciklu i ostalo korjenasto povrće jer će nakon što se zemlja zamrzne, to biti jako teško, a cikla će se, osim toga i smrznuti. Peršin i pastrnjak su, s druge strane, slađi nakon prvog mraza. Crnu rotkvu ne morate vaditi jer njoj minusi ne smetaju.

Ako je u vrtu ostalo još bundeva, pustite ih da ih "ofuri" prvi mraz. Zelene rajčice i nedozrele paprike možete iskoristiti za kiseljenje. Biljke koje ste ranije posijali i posadili te koje ćete brati zimi, kao što su blitva, raštika, poriluk, mrkva, rikola i sl., zagrnite zemljom kako biste im korijen zaštitili od vjetra i mraza. U slučaju da ćete zemlju očistiti od ostataka bilja, prije obrade je pognojite. Ako je vaš vrt okružen stablima, lišće opalo na zemlju neće smetati, dapače. No, maknite ga sa zasijanih gredica jer bi, ako se ne razgradi, moglo usporiti rast u rano proljeće.

Foto: Biomedia

Orah djeluje štetno

Listove oraha, hrasta i platane uklonite s gredica zbog njihova štetnog djelovanja. Osim radova na zemlji, ne zaboravite i popratne aktivnosti. Spremite kolce koje ste koristili kao potpornje za rajčicu i grah jer će navući vlagu. Iz vrta maknite sve plastične posude, posebno ako su pune vode jer bi mogle popucati zbog smrzavanja. Dezinficirajte alat. Ako ćete već sad orezati grmove začinskog bilja kao što su kadulja, matičnjak, metvica i drugo višegodišnje bilje, zastrite ga suhim lišćem ili slamom kako se ne bi smrznulo. Iskoristite priliku i za čišćenje i pohranu vrtnog namještaja, posebno ako je od prirodnog materijala, poput drva, jer na njega itekako utječu atmosferilije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije