LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Iskoristite kraj svibnja za sadnju ove tri omiljene povrtne vrste

Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi
29. svibnja 2021. u 07:00 0 komentara 11909 prikaza
sadnja salate
Foto: Thinkstock

Na kraju svibnja nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je doista puno, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika...) sve ono što ste dosad zasadili tijekom zime i proljeća te se 'baciti' na nove kulture. Idealno je vrijeme za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cikle, peršina... ali i vrsta koje ćete brati tek ujesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, cvjetača, poriluk...

sadnja salate | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi. Naravno, u izboru ćete se ravnati prema svojim afinitetima i prehrambenim navikama, ali i prema tome što možete uzgojiti u većoj količini pa konzervirati ili zamrznuti. Tako ćete se zdravije hraniti tijekom zime, ali i uštedjeti jer su zamrznuti proizvodi prilično skupi. 

sadnja povrća mrkva | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

MRKVA

Povrtnica slatkastog okusa može se saditi već od početka ožujka pa sve do kraja svibnja – ako je ranije zasadite, to će utjecati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje. 

sadnja povrća mahune mrkva salata | Autor :

MAHUNA

Stavljajte po dvije sjemenke u udubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu.

sadnja povrća krastavac | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

KRASTAVCI

Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.

vrtlarenje vrt eksplozija okusa Osam biljaka koje bi trebao imati svaki gurmanski vrt, čak i onaj na balkonu! kadifica čudo prirode Ako ste zasadili rajčicu, obavezno joj pridružite kadificu koja je prirodni insekticid ruže kombinirajte Zazelenite balkon, ali pazite: Ruže ne vole biti kraj čempresa!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.