sadite!

Iskoristite kraj svibnja za sadnju ove tri omiljene povrtne vrste

sadnja salate
Thinkstock
29.05.2021.
u 07:00

Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi

Na kraju svibnja nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je doista puno, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika...) sve ono što ste dosad zasadili tijekom zime i proljeća te se 'baciti' na nove kulture. Idealno je vrijeme za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cikle, peršina... ali i vrsta koje ćete brati tek ujesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, cvjetača, poriluk...

Foto: pixabay

Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi. Naravno, u izboru ćete se ravnati prema svojim afinitetima i prehrambenim navikama, ali i prema tome što možete uzgojiti u većoj količini pa konzervirati ili zamrznuti. Tako ćete se zdravije hraniti tijekom zime, ali i uštedjeti jer su zamrznuti proizvodi prilično skupi. 

Foto: pixabay

MRKVA

Povrtnica slatkastog okusa može se saditi već od početka ožujka pa sve do kraja svibnja – ako je ranije zasadite, to će utjecati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje. 

MAHUNA

Stavljajte po dvije sjemenke u udubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu.

Foto: pixabay

KRASTAVCI

Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije