Nakon tmurne zime i uskrsnog prejedanja, proljeće je idealno za čišćenje organizma. S prvim proljetnim suncem, teška hrana pada u zaborav i sve više žudimo za zelenilom na tanjuru. Najčešće se zbog jednostavnosti pripreme u ovom slučaju odlučujemo za salate, ali ne treba zaboraviti ni variva i rolade. Za razliku od proljetnog lisnatog bilja u vrtu poput špinata, matovilca i salate, samo mala količina samoniklog jestivog bilja dovoljna je da bi se metabolizam počne vraćati u normalu.
Maslačak ili divlji radič koji mnogi smatraju dosadnim korovom izvrstan je dodatak jelima i vrlo ljekovit. Najčešće se doživljava kao korov, ponajviše jer ga se može naći na svakom koraku, ali on je puno više od toga.
Listovi bogati vitaminom C i željezom i blago gorkasti okus dovoljan su razlog da tu biljku uvrstimo u razne salate, umake, rižota ili juhe. Listove beremo dok su još mladi i prije pojave cvijeta, jer tada postaju jako gorki i žilavi. Cvjetne pupoljke možemo konzervirati kao kapare, a zakasnimo li s berbom, žute cvjetove možemo brati za sirup koji čisti i jača krv i probavu.
Uz maslačak svakako treba spomenuti i kuprivu. Iako se zbog intenzivnog rasta kojim guši obližnje biljke koprivu smatra nametnikom, poželjna je u svakom dvorištu. Kako joj je vegetacijsko razdoblje vrlo dugo, valja je konzumirati tijekom cijele godine. Sadrži puno željeza pa bi je u prehranu trebali uvrstiti svi koji imaju problema s manjkom željeza u organizmu. U berbu valja krenuti za vrijeme sunčanog i suhog dana, isključivo prije cvatnje, a brati treba samo mlade vršne listove. Blanširanjem ili kuhanjem gubi žaruća svojstva i smatra se idealnim sastojkom proljetnih obroka.
Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!