egzotične biljke

Iskoristite kišnu nedjelju, otiđite u Bistru na Festival indijanske banane

15.09.2024.
u 07:23

Kiša nam je malo promijenila planove pa smo Festival Indijanske banane s naše plantaže premjestili u veliki šator od 600m2 na adresi Sljemenska cesta 80, u našoj Bistri. Tako da će svi posjetitelji, ljubitelji egzotičnog voća moći u potpunosti uživati, puno toga naučiti i odabrati svoje kombinacije voća za jesen koja počinje. Iz godine u godinu festival raste i u broju sudionika i po broju posjetitelja zainteresiranih za ovu nama egzotičnu i nadasve zdravu biljku

Kiša nije poremetila 5. Festival indijanskih banana u Donjoj Bistri. Evo što vas očekuje danas! Zanimljivosti o Indijanskoj banani koja uspijeva na plantaži u Donjoj Bistri, prerađevinama ovog voća, finom medu, rakiji, kolačima, kulinarski show Exotic King s Chefom Almom Čatlakom, brojne radionice i predavanja nutricionista, dobra zabava - sve vas to čeka na 5.Festivalu indijanskih banana koji se održava ovaj vikend 14.i 15.9. u Gornjoj Bistri, lokacija Stari kamenolom! 



"Kiša nam je malo promijenila planove pa smo Festival Indijanske banane s naše plantaže premjestili u veliki šator od 600m2  na adresi Sljemenska cesta 80, u našoj  Bistri. Tako da će svi posjetitelji, ljubitelji egzotičnog voća  moći u potpunosti uživati, puno toga naučiti i odabrati svoje kombinacije voća za jesen koja počinje. Iz godine u godinu festival raste i u broju sudionika i po broju posjetitelja zainteresiranih za ovu nama egzotičnu i nadasve zdravu biljku.


Festival su podržali Ministarstvo poljoprivrede, Općina Donja Bistra, Bosch Hrvatska kaže Ivan Šulog dodajući kako je vizija tvrtke prepoznatljivost u Hrvatskoj i u svijetu te širenje svjesnosti o postojanju Exotic Kinga i dostupnosti indijanske banane i drugog egzotičnog voća i povrća 365 dana u godini. Upravo to su doživjeli brojni posjetitelji jučer, ali će doživjeti i danas nakon 15:00 sati kad vas očekuje pregršt edukativnog sadržaja (predavanja poznatih nutricionista i agronoma, gostovanje predavača s Ohio instituta), dobra  zabava uz koncert banda Chicksticks, te glazbenu kulisu DJ-a Stanka Bondže, a tu je i bogata gastro ponuda jela i pića te degustacija raznog egzotičnog voća i povrća. Kako bi se u potpunosti kušala zvijezda festivala indijanska banana, organizator je pripremio razne prerađevine od indijanske banane poput piva, pjenušca (brončana medalja u Londonu ) , gina, pekmeza, ali i fini kolači i deserti u čašama. Organizirana je i prodaja voća i povrća te sadnica, a dodatna ponuda uključuje i druge OPG-ovce. Danas sve okupljene od 18:45 očekuje i kulinarski show s Almom Čatlakom koji će pripremati jela od egzotičnog voća u sklopu cooking showa koji sponzorira tvrtka Bosch. Kako bi uživanje na festivalu bilo što jednostavnije Exotic King je u suradnji s mladim inovatorima tvrtke Louvien Santini osmislio posebne narukvice koje će svaki posjetitelj dobiti prilikom kupovine ulaznice i koje će olakšati plaćanje i boravak na festivalu, a također će moći vidjeti i njihovu inovativnu modnu reviju.

Kad je ne tako davne 2019. godine Ivan Šulog odlučio javnosti pokazati plodove svojeg dugogodišnjeg rada nije očekivao tako veliki odaziv znatiželjnika na 'druženje' na imanju gdje su tada bogato rodile Indijanske banane. Upravo to voće, koje podsjeća na kremu od banane, a okusom povezuje bananu, mango i papaju, bilo je apsolutni hit. Moglo se brati na plantaži i kušati u različitim slasticama, piću... I tako odličan odaziv potaknuo je organizatora Ivana Šuloga i njegovu suprugu Martinu da u rujnu 2020. godine posjetiteljima ponude prvi Festival Indijanskih banana u Bistri. Pet godina kasnije, upravo ovog vikenda 14.i 15.9. održavase peti po redu s bogatim i vrlo zanimljivim sadržajem.



"Još od fakultetskih dana, želio sam napraviti nešto svoje, nešto posebno i nešto nadrealno. Upravo zato sam se upustio u „eksperiment”, sa suprugom osnovao tvrtku s jedinstvenom namjerom - uzgojiti egzotično voće i povrće u Zagorju. Danas, 20 godina kasnije tvrtka Exotic King jedina je koja se bavi ovakvom proizvodnjom u Hrvatskoj, ali i u Europi! Osim uzgoja indijanske banane (koju proizvodimo jedini na svijetu)  proizvodimo cjelokupne palete raznolikog egzotičnog voća i povrća te sjemena i sadnica" - kaže Ivan dodajući kako Exotic King u svojoj ponudi ima indijanske banane, đavolje voće, kiwano, afričku šljivu, žute lubenice i cijeli spektar ostalog tropskog voća. Želja tvrtke je napredovati i širiti se, educirati Hrvate o uzgoju egzotičnog voća, njegovim pozitivnim utjecajima na okoliš i ljudski organizam, a u planu i dalje proširivati izvoz na strana tržišta. Parola tvrtka je ujedno i želja da je svima dostupna banana svih 365 dana!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije