Vlastite sadnice

Idealno je vrijeme za vegetativno razmnožavanje

Idealno je vrijeme za vegetativno razmnožavanje
Foto: Dom i vrt
1/7
06.11.2013.
u 08:00

Svaki vrtlar ima svoju tajnu, a agronom Glumpak predlaže supstrat koji već ima hormone za ukorijenjivanje

Za lijepu zelenu ogradu nije nužno utrošiti puno novca. Upravo ovo doba godine idealno je za razmnožavanje velikog broja biljaka koje se za to koriste. Vegetativno razmnožavanje, kaže agronom Jurica Glumpak, popularan je način dobivanja nove biljke iz reznice jer je jednostavan. Treba pripremiti tek vrtlarski nož ili škare s oštricama na obje strane kako biste bili sigurni da se reznica neće zgnječiti, već ćete napraviti oštar rez.

Ovo doba godine idealno je za vegetativno razmnožavanje, ističe dipl. ing. agronomije J. Glumpak


– Postoje tri vrste reznica: zeljaste, poludrvenaste i drvenaste, a sad je vrijeme razmnožavanja poludrvenastih i drvenastih. Svaki vrtlar ima svoju način ukorijenjivanja, no za uzgoj sadnica kod kuće preporučujem da kupite gotovi supstrat s već izmiješanim hormonima koji pomažu ukorijenjivanje. Općenito je najvažnije da supstrat bude lagan i prozračan, a rad s čistim hormonima prilično je riskantan. Može se dogoditi da se s njima sprži korijen ili da djeluju preagresivno pa se razvija samo korijen, ali ne i nadzemni dio biljke. Supstrat, alat i posuda moraju biti sterilni, odnosno moramo paziti da njima ne prenesemo neke bolesti – kaže dipl. ing. agronomije J. Glumpak.


Pripremite reznice


Prvo treba pripremiti reznice. Razlika je u uzimanju reznica iz listopadnih i zimzelenih biljaka, pa nam je postupak pokazao na primjeru biljaka koje su dosta raširene i od kojih se sade zelene ograde - photinije i tuje. Na isti način kao u ova dva primjera mogu se razmnožiti i juniperusi, šimšir, spirea, ligustrum, vajgela, lavanda i brojno drugo bilje, pa tako i tise i neko drveće. Odabir grana od kojih će se napraviti reznice u oba je slučaja jednak: poželjno je uzeti grane s gornjeg dijela biljke gdje je rast vertikalniji, a treba pripaziti da se time ne naruši izgled i budući rast biljke s koje se uzima. Grančicu photinije treba odrezati oštrim kosim rezom ispod pupa koji ide u zemlju, a zatim nožem ili škarama odstraniti lišće tako da na vrhu ostanu samo dva do tri mlada lista. Kad je o tuji, odnosno o crnogorici riječ, grana i reznice ne smiju se rezati već otkinuti rukom.

Na taj način dobiva se reznica s petom, odnosno dijelom kore u kojoj ima hormona za ukorijenjivanje. Ukoliko su listovi na vrhu biljke preveliki, treba ih skratiti. U oba slučaja, a ista stvar je i s drvenastim reznicama, kad se reznica pikira najmanje dva pupa trebaju biti pod zemljom. odnosno supstratom.

Pikirajte na otprilike jednakim razmacima, zalijte, a zatim posudu omotajte prijanjajućom folijom. Idealna vlaga za ukorijenjivanje je 80 posto, a temperatura 25 stupnjeva. Zato takvu posudu treba staviti na toplo, u kuću ili podrum, povremeno poprskati vodom, ali ne previše.

Na proljeće imat ćete ožiljenice, odnosno biljke koje su pustile korijen. Njih oprezno treba izvaditi, posaditi svaku u svoju posudu pa ćete dobiti najprije presadnicu, a na kraju sadnicu. Lišće je potrebno odrezati jer je biljka pod velikim stresom i treba vlage koju bi joj, u suprotnom, lišće iscrpilo.
– Treba ostaviti samo dva, tri lista, no ako su veliki i njih treba orezati. Tako ćemo spriječiti da listovi uzimaju previše vlage potrebne za zakorijenjivanje – ističe. Svaki agronom preporučit će drugačiji supstrat za ukorijenjivanje, a dobro je znati da mu pijesak daje prozračnost i treset hranu. Neki u njega stavljaju i šljunak, ali u tom slučaju treba više zalijevati. Kako biste izbjegli zamagljivanje, na foliji se napravi nekoliko rupica. Time se zapravo pušta višak vlage iz posude i stvaraju se idelani uvjeti sa 80 posto vlage. Treba svakako paziti da nema previše vlage jer ona može uzrokovati različita gljivična oboljenja.


Ne odustajte


– Upravo o tome radi li se o ožiljenici, presadnici ili sadnici ovisi i cijena neke biljke kad je želimo kupiti. To je razlog zašto su cijene za istu biljku koju gledamo različite. No, nije važno koliko je biljka visoka već koliko joj je razvijen korijenov sustav. Ovakvim razmnožavanjem dobije se identična biljka onoj od koje se uzima reznica, ali je kao takva kraćeg vijeka trajanja nego ona dobivena iz sjemena – kaže agronom. Ne treba odustajati ukoliko se ne ukorijene sve biljke. Može se dogoditi da od jedne biljke napelcate i dobijete sadnice za cijelu ogradu, no isto tako možete dobiti i tek nekoliko biljaka. Od 20 reznica tuje, zakorijenit će se njih dvanaestak.

Probajte i neki druge načine

Kod drvenastih reznica dva pupa ćemo staviti u supstrat, a dva ostaviti vani. Sada se mogu razmnožavati i neke druge biljke na druge načine. Tako se može odrezati izdanak korijena i posaditi u zemlju. Na taj način, primjerice, možete razmnožiti topolu. Može se zasaditi i zeleni vrh ananasa, onaj koji obično bacamo. Ukoliko želite razmnožiti magnoliju, granu najbližu zemlji treba povaliti, a dio grane koji koji ćete staviti u zemlju na jednom mjestu treba malo ozlijediti, a na to mjesto ne bi bilo loše dodati i malo hormona. Tu će izbiti korijen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije