Ne odričite se hobija

I zimi se balkon može zelenjeti - iskoristite zemlju!

I zimi se balkon može zelenjeti - iskoristite zemlju!
Foto: Dom i vrt
1/2
12.11.2012.
u 18:00

Za jesensko razdoblje najbolji su špinat, koji se može brati i više puta, matovilac te zimska salata.

Sunčano i toplo vrijeme potrajalo je pa su i raznobojne ljetnice dulje krasile vrtove, terase i balkone. Prvi snijeg ipak je učinio svoje, a dodatno su ih uništile i kiše koje padaju već neko vrijeme. Iako još nisu zaredali mrazevi i prave hladnoće, većina biljaka spremna je za kompostiranje jer je vlaga oštetila osjetljive biljčice. Zbog toga sada većina posuda koje su do prije dva tjedna bile pune rascvjetalih pelargonija, vodenika, begonija i drugih ljetnica stoje prazne i smetaju nam na terasama i balkonima.

Grabljice i sjeme

A prazne posude, osim što zauzimaju dragocjen prostor, gube i hraniva koja smo cijelo ljeto marljivo dodavali cvjetajućim biljkama. Pa zašto ne bismo iskoristili još uvijek toplo vrijeme, posudu i zemlju koju već imamo? Ono što ćemo uzgajati, istina, nije tako estetski atraktivno kao ljetnice, ali konačni proizvod možemo iskoristiti za izradu vlastite ekosalate.

Sve što nam treba su grabljice i sjeme lisnatih biljaka. Za jesensko razdoblje najbolji su špinat, koji se može brati i više puta, matovilac te zimska salata. Iz posuda najprije treba maknuti ostatke ljetnica. Nakon toga zemlju u posudi treba grabljicama prorahliti i maknuti veće komade korijenja. Ukoliko je zemlja u tegli preko ljeta redovito zalijevana gnojivom za cvatnju, ne trebate dodavati ni dodatne količine hraniva.

I nekoliko berbi

Najzahvalniji od navedenih biljaka je matovilac, kojeg možete posijati dok su još ljetnice u tegli. Budući da mu je za rast potrebno vrlo malo, on će naći prostor za nicanje.

Matovilac se može brati cijele zime, slično kao i špinat. Špinat može dati nekoliko berbi tijekom zime ako se ubiru samo vanjski listovi pa se zato s relativno malog prostora može dobiti puno lišća. Kako je špinat sklon nakupljanju štetnih nitrata (zbog preobilne i pogrešne gnojidbe), zaista je dobar odabir uzgojiti vlastito povrće. Ovo zeleno društvo savršeno nadopunjuje zimska salata, a postoje i sorte s crvenkasto obojenim lišćem pa će u povrtnu posudu unijeti malo boje. Slično kao i matovilac može se brati cijele zime.

>>Čekaju vas i nagrade! Pokažite što raste na vašim balkonima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije