Javne punionice za električne automobile

HEP – vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj

punionica za električne automobile
PR FOTO
13.05.2016.
u 09:30

Razvojni projekt HEP grupe eMobilnost temelji se na zamisli da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonska gorivo za električna vozila. Hrvatska elektroprivreda zbog toga u idućih nekoliko godina planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora.

U sklopu razvojnog projekta eMobilnost, koji je usklađen je s ciljevima energetske strategije Europske unije, HEP je do sada otvorio mrežu od 18 ELEN javnih punionica za električne automobile u Hrvatskoj: 5 ultra brzih AC/DC punionica u Koprivnici i 13 brzih AC punionica (po jednu u Vukovaru, Krapini, Opatiji, Labinu, Križevcima i Slavonskom Brodu, tri u Varaždinu te četiri u Osijeku). Trenutno su u fazi gradnje nove ELEN punionice u Zagrebu, Jastrebarskom, Vodicama, Bujama, Zadru, Umagu i Metkoviću, dok su u pripremi gradnje punionice u Rijeci, Bakru, Vinkovcima, Kutini, Čakovcu, Lepoglavi, Murskom Središću, Ludbregu, Šibeniku, Solinu, Omišu, Splitu i Bjelovaru. Buduća ELEN punionica u Zagrebu, smještena vozila ispred zgrade Gradskog poglavarstva, bit će ujedno i prva ELEN punionica na solarni pogon.

Kako bi upotpunio mrežu ELEN punionica u gradovima, HEP planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica (primjerice, duž odmorišta na autocestama), na kojima bi bili instalirani DC punjači. Navedeni projekt HEP planira provesti u narednim godinama sufinanciranjem iz fondova Europske unije

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. U svom voznom parku HEP tako za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP-ova vizija je biti vodeći u regiji na području e-mobilnosti, u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila, temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. Zbog toga u sklopu razvojnog projekta eMobilnost, HEP suradnju ostvaruje ju kao ravnopravni partner sa svim zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim zainteresiranim stranama, koje imaju interes i želju modernizirati transport (javni i privatni) na svojim ulicama i doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije