Voćnjak

Gusjenica se hrani jabukom i uzrokuje trulež

Gusjenica se hrani jabukom i uzrokuje trulež
Dom i vrt
09.07.2013.
u 12:00

Mjere zaštite moraju biti ekološki prihvatljive, ali i učinkovite, kaže dipl. ing. agr. Veronika Kolak, AgroChem Maks

Crvljivost plodova najozbiljniji je problem u proizvodnji jabuka, uzrokovan napadom jabučnog savijača (Cydia pomonella). Štetnik koji se pojavljuje u svim uzgojnim područjima jabuka uzrokuje nepopravljive gubitke i ekonomski je najznačajniji štetnik jabuka.

Jabučni savijač prepoznatljiv je štetnik veličine oko 2,5 cm sivosmeđe boje, s tamnim šarama na krilima. Gusjenice jabučnog savijača imaju ružičasto tijelo, tamnosmeđu glavu i glavni su uzročnik oštećenja na plodovima jabuka.

Tehnološki štetnik

Gusjenice buše rupice kroz koje se zavlače u plod i grizući ispred sebe prave hodnike prema košticama. Truljenje se širi iznutra i plodovi postaju neupotrebljivi. Oštećuje samo plodove, ne i organe važne za život voćke, pa govorimo o tehnološkom štetniku jabuka. Jabučni savijač u Hrvatskoj ima dvije generacije: prva se pojavljuje od sredine svibnja do kraja lipnja, a druga od sredine srpnja do sredine kolovoza. Tretiranje se provodi na početku napada pa je vrijeme za planiranje mjera zaštite protiv druge generacije jabučnog savijača.

Potrošači su u posljednje vrijeme ekološki vrlo osviješteni i traže proizvod koji udovoljava visokim zahtjevima ekološke prihvatljivosti, odnosno da je proizveden u "eko-frendly" sistemima. S druge strane, tolerancija na oštećene plodove izuzetno je niska i oštećenje više od 2% smatra se neprihvatljivim. Jabučni savijač suzbija se ponajprije kemijskim putem, biološka kontrola štetnika nije moguća jer su gusjenice zaštićene u plodovima. Mjere zaštite moraju biti ekološki prihvatljive, a učinkovite.

Čuvaju okoliš

Danas je naglasak stavljen na razvoj insekticida smanjene štetnosti na okoliš. Na tržištu su dva proizvoda posebno dobrih obilježja i razvrstana izvan skupine otrova, Coragen 20 SC namijenjen je intenzivnoj proizvodnji i Runner 240 prilagođen svim kategorijama proizvođača. Coragen 20 SC potpuno je novi insekticid koji pruža gotovo trenutni učinak i dugotrajnu zaštitu pri različitim uvjetima. Njegova dugotrajna zaštita omogućava manji broj tretiranja i bolju kvalitetu jabuka, a niska doza primjene (16-20 ml /100 l vode) minimalizira utjecaj na okoliš. Blokira mišićnu aktivnost štetnika, što dovodi do prestanka hranjenja, izgladnjivanja i u konačnici ugibanja. Ima lokalno sistemično djelovanje pa se vrlo lako proširi s tretiranog na netretirani dio lista. Siguran je za korisnike, može se miješati s drugim preparatima i bezopasan je za korisne kukce.

Runner 240 je regulator razvoja kukaca prilagođen programima integrirane zaštite. Razvrstan je izvan skupine otrova i nema negativnog utjecaja na bumbare, pčele i korisne kukce pa se može primjenjivati čak i za cvatnje. Primjenjuje se u količini 40 ml na 100 l vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije