Okrugli stol

Građani se direktno mogu javiti Fondu za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

tribina
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
09.06.2015.
u 21:31

5. po redu okrugli stol koji organizira Zelena zona Zagrebačke banke i Večernjakov Dom&vrt održao se u zagrebačkom Hrvatskom novinarskom domu.

Gotovo mjesec i pol nakon raspisivanja javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 5. po redu okrugli stol koji organizira Zelena zona Zagrebačke banke i Večernjakov Dom&vrt održao se u zagrebačkom Hrvatskom novinarskom domu.

Može li se sredstvima koje daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zamijeniti salonitni krov, na koji način se bira izvođač radova, može li se kuća energetski obnoviti ukoliko je u procesu legalizacije... samo su neka od pitanja na koja su odgovarali Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mario Klobučar, Irena Križ iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Melita Borić iz Gradskog ureda za energetiku i Eduard Vargović, direktor centra za individualne klijente Gradske štedionice Zagrebačke banke.

Iako u pojedinim gradovima i same jedinice lokalne samouprave sufinanciraju energetsku obnovu, Grad Zagreb ne planira sudjelovati u troškovima obnove zbog velikog broja građana.

- Takva sufinanciranja moguća su u manjim jedinicama. No Grad Zagreb informira građane o trenutnom natječaju te na koji način mogu dobiti poticaje – rekla je Melita Borić te dodala da Grad sufinancira postavljanje obnovljivih izvora energije. Mario Klobučar, pak, osvrnuo se na novi oblik sufinanciranja, različit od onog prošle godine.

Građani se, naime, mogu javiti direktno Fondu, a ne putem lokalne samouprave, kako se to činilo lani. - Prošle godine Fond je odobrio 160 mil. kuna za 6000 obiteljskih kuća. Od toga se samo 5 posto obnovilo, zbog čega smo odlučili zaobići posrednika – kazao je Klobučar, te dodao da su u nešto više od mjesec dana zaprimili 3.500 zahtjeva.

Ove godine cilj je energetska obnova 10.000 kuća. S obzirom da se državna sredstva dobivaju po završetku radova, građani zainteresirani za energetsku obnovu mogu po povoljnim kamatnim stopama (od 4,89 na kunske i 5,03 na kredite u eurima) u Zagrebačkoj banci dignuti tzv. "Zelene kredite", namijenjene upravo za energetske obnove objekata.

- Zahtjev za kredit može se predati ili nakon odluke o dobivanju sredstava ili nakon završenih radova – rekao je Eduard Vargović. Zelene kredite uz fiksnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate jednako tako u ponudi ima Prva stambena štedionica.

Jedna se Zagrepčanka koja živi u potkrovlju na uglu Zvonimirove i Heinzelove, pak, požalila da ne može dobiti suglasnost svih stanara da se izmijeni krov u višestambenoj zgradi izgrađenoj 1932. godine.

- Prema novom zakonu više ne treba suglasnost svih stanara, već njih 50 + 1 posto – rekla je Irena Križ te dodala kako je trenutni natječaj isključivo za obiteljske kuće, dok će za višestambene zgrade biti raspisan iduće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije