Sve za biljke

FOTO Zavirite u kućni vrt koji je postao raj za tropske biljke

FOTO Zavirite u kućni vrt koji je postao raj za tropske biljke
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/9
06.01.2013.
u 09:00

U vrtnom dijelu kuće, koji je i zidan samo zbog zelenila, uspješno raste sve što gospođa Anđa s ljubavlju posije i zasadi

U domu Anđe i Ante Oljačića iz Suhopolja sve je podređeno biljkama, one su ovdje na prvome mjestu. Kad ulazite u njihovu kuću, pogled zastaje na prostoru koji je potpuno podređen biljkama, zbog njih je i nastao jer u kući više nije bilo dovoljno mjesta za sve koje je naša čitateljica godinama sakupljala i uzgajala. Ljubav prema bilju, kaže gospođa Anđa, postoji oduvijek. A biljkama se puno više počela baviti nakon gubitka sina.
Među zelenim biljkama su i rascvjetale orhideje

Sa svih strana
– Živimo u ovoj kući već 15-ak godina. O biljkama se brinemo zajednički, iako najveći dio posla ipak ja obavim – kaže naša čitateljica i dodaje da je njezino bilje stiglo sa svih strana svijeta. Gdje god je putovala, vraćala bi se s nekim novim sjemenom.
Rijetko koja biljka nije prerasla svoju gazdaricu

– Rijetko kupujem biljke, više ih volim sama uzgojiti iz sjemena, a većinu sam dobila pikiranjem – priča nam gospođa Anđa i dodaje kako je jednu biljku ipak kupila. Pokazuje cvijet koji je prije četiri godine donijela iz Švedske.

Monstera redovito cvate posljednjih pet godina

– Imao je tada samo nekoliko listića, nisam znala ni kako ću ga prenijeti preko granice. U četiri godine prilično je narastao, ali još ne znam kako se zove. Iako imam puno knjiga o biljkama i njihovu uzgoju, ovu nisam pronašla ni u jednoj – objašnjava naša čitateljica.
U vrtnom dijelu obiteljske kuće rastu brojne tropske biljke, najveći je filodendron, monstera deliciosa, koji je dosegao gotovo do stropa i posljednjih pet godina obraduje ih prekrasnim cvjetovima. Zbog veličine i težine listova grane su mu već privezane konopcem, a što će biti kad više ne bude mjesta za njegov rast naša čitateljica ne želi ni razmišljati. Kaže, ražalosti se i pri samoj pomisli na to pa ne želi biti žalosna dok god ne bude baš morala. Velikom filodendronu društvo rade i druge tropske biljke, fikusi, drvo života, penjačice, madagaskarska palma, krasula. I dok su zimi sigurne u kući, ljeti su na otvorenom.
I krasuli odgovara kućni tropski vrt, a kad treba čistiti lišće s njom ima dosta posla

– Iznesemo iz kuće sve one koje možemo nositi i koje mogu proći kroz vrata – kaže gospođa Anđa i dodaje kako su svi fikusi koje sada ima nastali pikiranjem. Dosta je biljaka podijelila, a u novi dom otišli su i fikus benjamin, sobna jela i adam.
– Pola Suhopolja već ima moje pelcere – priča nam gospođa Anđa i dodaje da sigurno više ne bi imala mjesta da biljke nije dijelila. Prostor u kući potpuno je prilagođen tropskim biljkama pa one jako dobro uspijevaju. Iako su prvo htjeli napraviti pravi zimski vrt, sa staklenim zidovima, odustali su od ideje jer su shvatili da bi na južnoj strani kuće to za biljke bilo pogubno. Zato su napravili klasične zidove i velike prozore, a kad je najjače sunce prostoriju dodatno zasjenjuju. Dodatnu vlagu biljkama osigurava i prskalica, a za čistoću listova brinu se i brižne ruke gospođe Anđe.
Sve za biljke
Iako su zbog biljaka nadograđivali i kuću, ni tu ne mogu smjestiti sve što su vrijedne ruke uzgojile. Zbog toga su i terasu iznad ljetne kuhinje i pečenjare pretvorili u biljni prostor. Tu su svoje mjesto našle brojne palme, a kako bi sve izgledalo kao pravi vrt, gospođa Anđa tu je zasijala i travu i posadila maćuhice, a među palme smjestila je i male ruže. Kako bi biljke zimi zaštitili od vjetra, mraza i hladnoće, napravili su i dodatnu konstrukciju kojom se terasa zatvara i pretvara u mali zimski vrt. I sve to još nije dovoljno, jedan dio biljaka zimi smještaju u podrum.
Kako im to sve uspijeva, pitali smo gospođu Anđu, a ona odgovara kako nema velike mudrosti i puno savjeta te ističe:
– Jedini je savjet da biljke treba voljeti. Svako jutro im se javite, popričate s njima, date im hrane i vode i to je sve – kaže naša čitateljica i dodaje da je iz knjige Bonton za biljke naučila da one osjete raspoloženje vlasnika i znaju kad je ljutit. A uz to vole i društvo.

Redovita prihrana i zaštita najvažnije
Svoje biljke gospođa Anđa ljeti zalijeva vodom iz bunara. Zimi za to koristi odstajalu vodu, ali zato redovito dodaje i željezo kako listovi ne bi izblijedili, Biljke prihranjuje cijele godine, jer kod nas vegetacija traje i zimi. Posebnu pažnju posvećuje borbi protiv nametnika, pogotovu uši. Zato biljke redovito pregledava i zarazu sprečava već u počecima, čim je primijeti. I sve to ne oduzima puno vremena, samo nekoliko sati tjedno. Propustim jednu seriju i sve to napravim, kaže gospođa Anđa.

NE PROPUSTITE: Orhideja pruža puno ljepote, a traži jako malo pažnje i njege

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije