Biljke na 16. katu

FOTO Vertikalni vrtovi - biljno carstvo i na malom balkonu

FOTO Vertikalni vrtovi - biljno carstvo i na malom balkonu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
07.12.2012.
u 00:05

Ovakvim uređenjem dobila sam na prostoru i zaštitila se od pogleda – objašnjava D. Breitenberger

Mali balkon pretrpan posudama za cvijeće, od kojih nije bilo mjesta za stolac na kojem bi se mogla malo odmoriti, bio je jedan od razloga zašto je Darija Breitenberger sa svojim timom iz zagrebačke tvrtke Herbafarm Magnolija krenula u osmišljavanje svoje inačice vertikalnih vrtova.

– Osmislili smo posude, panele, koje se jednostavno montiraju, slažu kao lego kocke, ovisno o prostoru u koji se stavljaju. Osim na balkone, mogu se slagati i na vanjske zidove, ali i u zatvorene prostore, hodnike, dnevne boravke – kaže Darija, diplomirana inženjerka agronomije i ovlaštena krajobrazna arhitektica. Na svojem balkonu panelima je zatvorila dva zida, a kad se biljke razrastu i kad se posude više ne budu vidjele, njezin će balkon biti onakav kakav je oduvijek željela – zelen.

Prostor i izolacija

– Ovakvim uređenjem dobila sam na prostoru i zaštitila se od pogleda – objašnjava D. Breitenberger. Paneli u kojima su biljke međusobno su povezani, a prije samog slaganja napravljen je raspored sadnje. Paneli se jednostavno učvršćuju na nosače, a između njih i zida balkona dodana je izolacija. Donji paneli stoje u posudama koje sakupljaju višak vode.

– Kad se vertikale slažu, dodaje se i sistem zalijevanja kap po kap. Na balkonima gdje nema struje i vode opcija je ručno zalijevanje – kaže autorica postojeće konstrukcije. A je li supstrat suh provjerava se ne samo na vrhu panela nego i na bočnim utorima u kojima su zasađene biljke.

Izbor biljaka za sadnju određuju pojedinačne želje. Želite li da nakon prve sadnje nemate puno posla, odabrat ćete trajnice, baš kao što je odabrala i Darija Breitenberger. U njezinu odabiru su biljke koje su otporne, dobro se šire i dobro podnose zimu. A kako bi balkon i zimi bio obojen, poželjno je da biljke budu i zimzelene.

– Kombinirala sam trajnice od kojih u svako godišnje doba neka cvate. Trenutačno je u cvijetu vrijesak, a zasadila sam još phlox, snježnik, koraljni zvončić, ruže, ehinaceu, aster, euonymus, bršljan. Zasadila sam i neke korisne biljke kao lavandu, ružmarin, mentu, jagode, a na ovaj način mogu se saditi i drugi začini i povrtne kulture – opisuje krajobrazna arhitektica svoj izbor biljaka. Zasadite li ljetnice, morat ćete razmisliti što staviti na njihovo mjesto kad ocvatu. Vertikalni vrtovi mogu se smjestiti i u zatvorene prostore, a veličina panela može se prilagoditi mjestu u koje ih želite smjestiti. U njih možete zasaditi sve što poželite, no ipak morate poštovati pravila struke.

Poštujte zahtjeve

– Važno je znati na koje mjesto želite smjestiti panele i biljke u njima. Nije svejedno koliko tu ima svjetla, je li zaštićeno od propuha, hoće li na biljke sunce dolaziti izravno ili će biti u hladu – ističe D. Breitenberger. Ima biljaka koje nisu zahtjevne za uzgoj, no ima i onih kojima smeta sunce, propuh ili hlad. I zato takve uvjete treba poštovati, u suprotnom biljka neće dobro uspijevati.

– Najlakše zalijevanje je automatski sistem kap po kap, ali je važno ispravno doziranje. S obzirom na mjesto gdje će paneli stajati, savjetujemo i što bi bilo dobro posaditi. Bez obzira na izbor biljaka, takvom se sadnjom poboljšava mikroklima zatvorenog prostora – ističe agronomica. I dok za sadnju u zatvorenom prostoru nema zime, na balkonima se može saditi sve dok vani ne bude jako hladno. Kad temperature padnu ispod nule, sadnja na balkonu mogla bi za biljke ipak biti stresna. Stoga je bolje pričekati proljeće, odnosno toplije dane.

Za svoj vertikalni vrt na 16. katu zagrebačkog nebodera Darija Breitenberger odabrala je trajnice. Dodala im je i neke korisne biljke, tako je zamijenila brojne cvjetne posude koje su prije zauzimale ionako mali prostor. Kad je biljke zasadila u panele, osim lijepog zelenog pogleda na balkonu površine samo 2,5 četvornih metara ima i dosta mjesta. Informacije o nabavi i sadnji u panele potražite na www.herbafarm-magnolija.hr

Zelene sobe, hodnici, kupaonice

1 Prije odabira biljaka odlučite što želite Zasadite li trajnice, nećete imati previše posla, osim zalijevanja i uklanjanja ocvalih cvjetova

2 Dobar supstrat uvjet je da biste postigli uspjeh Kombinacija supstrata i minerala (npr. zeolita) ključna je za uspjeh. Biljke brzo rastu, otporne su na bolesti. Dobri supstrati garantiraju dugotrajnu opskrbljenost vodom i hranjivima.

3 Uvjeti u prostoru određuju što se može posaditi Kombinirajte biljke koje trebaju slične uvjete, a dobar izbor su viseće biljke koje će brzo prekriti stijenke panela

NE PROPUSTITE: FOTO Zimski vrt na 16. katu zgrade? Zašto ne!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije