Ušteda u energiji i vodi

ESCO Monitor® - softver za gospodarenje energijom

ESCO Monitor
PR FOTO
11.05.2016.
u 13:54

Optimalno upravljanje objektima i postrojenjima u cilju ostvarenja ušteda u energiji i vodi moguće je samo kontinuiranim praćenjem potrošnje te mjerenjem i verifikacijom mjera energetske učinkovitosti. U cilju unapređenja gospodarenja energijom za potrebe javnih i privatnih korisnika, HEP ESCO je razvio računalni poslovni sustav ESCO Monitor®.

ESCO Monitor® pomaže u praćenju, analizi te optimizaciji potrošnje energije u zgradama, javnoj rasvjeti, industrijskim postrojenjima kao i u sustavima obnovljivih izvora energije, a korisniku donosi brojne pogodnosti, poput pregleda svih općih, građevinskih i energetskih parametara, upravljanja i pregleda mjernih mjesta (obračunskih i kontrolnih mjerila, osjetnika temperature, vlažnosti…), mogućnost planiranja potrošnje i provedbe pojedinih mjera energetske učinkovitosti, mogućnost mjerenja i verifikacije... Sustav također korisniku omogućava uvid u potrošnju u realnom vremenu, analizu i planiranje potrošnje, nadzor i upravljanje, kao i rano otkrivanje i alarmiranje u slučaju promjene potrošnje energije i vode (npr. u slučaju slabe energetske učinkovitosti, kvarova i neočekivanih događaja).

HEP ESCO trenutno uvodi ESCO Monitor® u zgrade Hrvatske elektroprivrede te će u naredne tri godine postati platforma za gospodarenje energijom zgrada u vlasništvu HEP-a, koja će uključivati njihove karakteristike (opći, energetski i konstrukcijski podaci) te potrošnju energije i vode. Kroz razvoj i ulaganje u ovakav računalni sustav te nastavak provedbe Programa uspostave i provedbe sustavnog gospodarenja energijom u zgradama Hrvatske elektroprivrede (HEP SGE program), omogućuje se stvaranje jedinstvene baze podataka o svim zgradama u vlasništvu HEP. Ovakav sustavni pristup stvaranju baze podataka i nadzora potrošnje energenata i vode omogućuje implementaciju sustava upravljanja energijom prema normi HRN EN ISO 50001 - Upravljanje energijom, jer donosi pristup svim relevantnim podacima na jednom mjestu.

Također, analizom podataka koji će biti prikupljeni kroz SGE Program te korištenjem ESCO Monitora® olakšat će se izrada strateških planova za HEP grupu, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti te smanjenja potrošnje energije i vode. Naime, ESCO Monitor® pojednostavljuje izradu raznih analiza potrošnje struje i vode po nizu parametara, omogućava odabir prioriteta za provođenje mjera povećanja energetske učinkovitosti, ali i praćenje realiziranih ušteda, čime se stvara dugoročna korist za cijelu HEP grupu. Dodatnu vrijednost ESCO Monitoru® donose i prisutnost posebnog modula za izradu raznih izvještaja o potrošnji energije i vode kao i modula za mjerenje i verifikaciju ušteda ostvarenih provedbom mjera povećanja energetske učinkovitosti.

Foto: PR FOTO
Ovako proširen, računalni sustav ESCO Monitor® postaje suvremeni alat kod uspostava cjelovitih modela gospodarenja energijom te primjenjiv na sva poduzeća neovisno o veličini, složenosti organizacijskih struktura, broju građevina i kompleksnosti. Nove usluge u segmentu energetske učinkovitosti HEP će nuditi svojim kupcima, potvrđujući tako da nije samo prodavatelj električne energije, nego i pružatelj dodatnih energetskih usluga te dugoročni partner.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije