LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Erika, sobni vrijesak - voli zimske uvjete

27. studenoga 2017. u 15:04 0 komentara 1933 prikaza
erika
Foto: Flora magazin

Erika je jednogodišnja biljka koja naraste od 20 do 30 cm visine. Spada u porodicu vrijeskova, Eriaceae. Domovina joj je južna Afrika. Ova erika je vrlo slična divljim vrijeskovima i zato se vrlo često pogrešno naziva vrijeskom. Cvjetovi su joj u obliku zvončića, cvatu vrlo bujno i gusto.

Skupljeni su u grozdaste cvatove crvene, ružičaste ili bijele boje. Cvate od rujna do prosinca. Listovi su joj igličasti, tamnozelene boje. Raste u obliku polugrma s jako razgranatim izbojima. Kao i svi vrijeskovi, erika voli kiselo tlo i vrlo je osjetljiva na vapno. Osjetljiva je na hladnoću pa se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Sadi se u gredicu na razmak od 20 do 25 cm na sunčano ili polusjenovito mjesto.

Korijenova bala treba uvijek biti vlažna, a zalijeva se samo mekanom vodom, najbolje kišnicom. Sadi se ujesen u kombinaciji s ostalim jesenskim nasadima, poput zvjezdana. Lijepo izgleda kao prizemni pokrov stabalcima u posudama te u kombinaciji s patuljastim drvećem i crnogoricom. Eriku je nakon cvatnje moguće održati. Stavi se u hladnu prostoriju na temperaturu od 2 do 3 Celzijeva stupnja.

Primjena: za gredice u kombinaciji s patuljastim drvećem, crnogoricom, kao pokrov za stabalca u posudama, za kamenjare, za cvjetne sandučiće na balkonima.

Napomena: najbolja voda za zalijevanje je skupljena kišnica, jer ne sadrži vapno, na koje je vrijesak osobito osjetljiv.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.