Tajne stručnjaka

Evo najneobičnijih savjeta za obranu vrta od napasnika

vrt
Foto: Thinkstock
1/5
21.08.2020.
u 06:34

Uz pomoć iskusnih vrtlara nudimo nekoliko korisnih savjeta kako se riješti napasnika i bolesti u vrtu ili voćnjaku

Izbjegavajte kemijska sredstva, neka vaši zasađeni plodovi i zemlja budu čisti. Pokušajte s trikovima koje su koristili vrtlari u neka prošla doba, a danas ih podržavaju eko osviješteni proizvođači. Uz to što su bezopasni za okoliš, savjeti koje nude iskusni vrtlari su i gotovo besplatni.

Strašila za ptice

Sjećate li se strašila u poljima? Stara metoda i danas je odlična za rastjerivanje ptica s usjeva. Napravite ih od klepetaljki, najlonskih vrećica ili bilo kojeg drugog materijala koji će proizvesti zvukove i tako otjerati price.

Foto: Instagram

Ni krtice ne vole buku

Plastičnoj ili staklenoj boci otklonite dno i zabijte u krtičnjake okrenute grlom prema dolje. Za ostalo će se pobrinuti vjetar koji ulazi u bocu i stvara zvukove koje krtice ne vole.

Foto: Instagram

Puževi ne vole pivo

U zemlju zakopajte plastične čaše s pivom, metoda je provjerena, puževi bježe.

Lisne uši ne vole vodu

Stoga ih je najbolje otuširati mlazom vode iz gumenog crijeva.

Zasučite rukave

S nekim nametnicima možemo se boriti samo ručno. Primjerice s gusjenicama koje obožavaju rajčicu ili buhama koje često svoja jajašca ostavljaju na plodovima šljiva.

Postavite "ležeće policajce"

Postavite prepreke, primjerice pokrove od lagane tkanine ili pak mrežaste plastične mreže.

Pelinom protiv rđe

Luk je odlično sredstvo protiv plijesni, pelin brani ribizl od rđe, a bosiljak krastavce.

Foto: Instagram

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije