cvjetni grm

Egzotična cvjetna ljepotica zaslužuje vašu pažnju, plumeria je hit proljeća

01.04.2022.
u 05:41

Možete ju uzgajati i u teglama, samo što je u tom slučaju zemlju dobro pomiješati s pijeskom ili tresetom, jer voli propusno tlo

Često izbjegavamo egzotične vrste kada je sadnja cvijeća u pitanju, jer smo uvjereni da će nam teže poći za rukom uzgojiti ih nego one popularne i uvriježene u našem podneblju. Pa ih onda obično sa zanimanjem gledamo u drugim vrtovima, na internetu ili proučavamo u knjigama i priručnicima, diveći im se sa strane. Možda je sada pravo vrijeme da se okušate u njihovu uzgoju.

Odličan izbor je Plumeria - tropski listopadni grm (lat. Pulmeria obtusa) s prekrasnim bijelo-žutim cvjetovima koji još poznajemo pod nazivom frankopanka ili frangipani. Osim bijelih, cvate i u ružičasto-narančastim i crvenim cvjetovima.

1/10

Grm može narasti i do dva metra tako da možete od njega napraviti, s obzirom na vrstu i orezivanje i mini drvce. U kasnu jesen i preko zime ostat će bez listova, a u proljeće će ponovno zazelenjeti te cvasti tijekom cijeloga ljeta.

Foto: screenshot/facebook

Možete ju uzgajati i u teglama, samo što je u tom slučaju zemlju dobro pomiješati s pijeskom ili tresetom, jer voli propusno tlo. Da bi cvala, potrebna joj je vlaga, pa je dobro tijekom ljeta je prskati ili je saditi uz umjetno jezerce ako ga imate u vrtu. Uspjeva na osunčanim mjestima, ali ne i na direktnom suncu, pa je pozicija u kojoj je dio dana u polusjeni za nju idealna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije