Neželjene štetočine

Effect insekticid štiti dom i do mjesec dana

Effect insekticid štiti dom i do mjesec dana
Dom i vrt
25.07.2013.
u 15:10

Kućne muhe i vinske mušice mogu biti i prijenosnici uzročnika raznih bolesti, kaže Davor Špehar, Unichem Agro

Mrave u prirodi nalazimo gotovo posvuda, a osobito se rado zadržavaju u vrtovima i stambenim zgradama u kojima najlakše dolaze do hrane. Za sve je vrste karakteristična podjela na tri različita oblika. To su matica, koja je plodna i polaže jaja, samac i radilice, koje nisu plodne. Osnovna je zadaća radilica briga za potomstvo i maticu. U pojedinoj zajednici može postojati jedna ili više samica. Ona je najveća životinja u zajednici i ima dulji životni vijek. Mravi grade mravinjake u zemlji, u krošnjama stabala, u blizini kompostišta, u zidovima te pod raznim predmetima. Neke se vrste, poput faraonskih mravi, radije zadržavaju u zgradama u kojima je toplije te su, za razliku od nekih drugih mravljih vrsta, prisutne i u zimi. U kuhinjama predstavljaju najveći problem jer prilično brzo nađu hranu i zagade je. Među najučinkovitijim je mjerama istrebljenja onemogućivanje pristupa kukcima u stambene prostore.

Da bi im s unutarnje strane onemogućili prolaz, preporučljivo je mjesta na kojima se životinje pojavljuju posipati neoperminom, praškom protiv mravi. Sredstvo ima trenutačni učinak, a istodobno sprečava druge mrave da nastave ulaziti u zgrade. Ako su kukci već u unutrašnjosti zgrada, preporučuje se uporaba effect faracida + za mrave. Insekticid je primjeren za većinu mravljih vrsta, za vrtne te faraonske mrave. Sredstvo je u obliku emulzije, ne hlapi, pa je primjereno za uporabu u zatvorenim prostorima te u okolici zgrada. Tim pripravkom možemo istrijebiti sve vrste mravi. Kućne muhe i vinske mušice nisu samo neugodna pojava nego mogu biti prijenosnici uzročnika raznih bolesti. Komarce poznaju ljudi širom svijeta s obzirom na to da žive u svim podnebljima, od tropskih do arktičkih krajeva. Preventivne mjere provodimo tako da začepimo pukotine na zidovima i na drvenoj stolariji te očistimo prostore.

Tek tada primjenjujemo odgovarajući insekticid. Takvi su insekticidi s produljenim djelovanjem – Effect univerzalni insekticid aerosol ili Effect univerzalni insekticid s raspršivačem, koji sprečavaju ponovnu pojavu štetočina i do jednog mjeseca.

Ako se u blizini kuće ili vrta nalazi osinje gnijezdo, problem će biti veći jer se u njemu može nalaziti do dvije stotine jedinki. Gnijezda najčešće nalazimo u potkrovljima, u dimnjacima i pukotinama između zidova. Važno je da ih odmah tretiramo. U tu svrhu upotrijebimo Effect insekticid protiv osa i stršljena u obliku aerosola. Proizvod je oblikovan tako da je moguće prskanje iz daljine i to na udaljenosti od četiri do pet metara. Takav je način sigurniji, a omogućava da pogodimo i teže dostupna mjesta. Posebna formula dviju tvari u insekticidu uzrokuje neposredno uništenje neugodnih insekata, a ima i produljeno djelovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije