PROLJETNI UGOĐAJ

Usred zime doživite cvjetnu rapsodiju azaleja i kamelija

kamelija cvijet
Foto: Thinkstock
1/2
04.02.2015.
u 14:00

Za sve one, kojima je već dosta zime i sivila, bečka je Kuća palmi pripremila nešto posebno - sepktakularnu izložbu azaleja i kamelija koja se može pogledati do sredine ožujka

Za sve one, kojima je već dosta zime i sivila, bečka je Kuća palmi pripremila je nešto posebno. Riječ je o izložbi različitih vrsta azaleja i kamelija koja se odvija u sklopu dvorca Schönbrunn.

Bečka kuća palmi koja je nastala još davne 1882. godine dugačka je 113 metara i sastoji se od tri paviljona. Paviljoni su spojeni hodnicima u obliku tunela i čine tri različite klimatske zone – hladnu na sjeveru, umjerenu u srednjem paviljonu te tropsku prema jugu.

Zahvaljujući takvoj koncepciji čak je i u inače klimatski umjerenom Beču moguće uzgajati raritetne biljne vrste iz svih krajeva svijeta, a Kuća palmi koja se nalazi na arealu dvorca Schönbrunn između ostalog je posljednja i najveća građevina ove vrste na europskom kontinentu.

Foto: Robert Demo

Bujni cvjetovi, boje i mirisi azaleja i kamelija iz povijesne botaničke zbirke Kuće kod posjetitelja će usprkos niskim stupnjevima i snijegu sve do sredite ožujka buditi proljetne osjećaje.

Izložene azaleje zapravo su vrlo dekorativni cvjetni grmovi, koji nam dolaze iz Kine, Japana i ostalih predjela Azije, a u prirodi cvjetaju samo u proljeće. Dok novije hibridne vrste koje uzgajamo u domu kao sobno cvijeće cvatu do jeseni, a neke, kao primjerice ove Bečke, čak i zimi.

Kamelije pak mnogi nazivaju zimskim ružama, a taj naziv doista i zaslužuju zbog cvjetova jedinstvene ljepote koji su u punom cvatu upravo u ovo doba godine. U Europu je kamelija iz Azije stigla prije 300 godina, od kada se uzgaja i u Beču.

>>Otkrivamo sve tajne cvijeta koji je proslavila slavna Coco Chanel

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije