Ljekovito bilje

Donosimo abecedu ljekovitog bilja – upoznajte divlju bazgu!

Donosimo abecedu ljekovitog bilja – upoznajte divlju bazgu!
Foto: Dom i vrt
1/2
20.06.2013.
u 00:05

Korijen abdovine je laksativ koji potiče pražnjenje crijeva i diuretik koji potiče mokrenje.

Zdravlje je svuda oko nas, samo ga treba pronaći. U serijalu o ljekovitom bilju donosimo abecedu Ivana Lesingera.

ABDOVINA – Familiae Caprifoliaceae, obitelj Kozokrvinke, ljekarnički naziv Herba ebuli.

Ljekovito djelovanje kašaste smjese listova i plodova abdovine (drugi su nazivi abad, apta, aptovina, bezeg, divlja bazga, smrdljiva bazga, smrdljiva zova) iznenadilo me je u djelotvornosti liječenja gljivičnih bolesti kože, posebno na prstima nogu ispod noktiju. Znanstveno je dokazano antimikrobno, antimukocidno i antipatogeno djelovanje ekstrakta abdovine. U prvom redu kod urinarnih infekcija sa Pseudomonas aeruginosa, B subtilis, B mesentericus, E. coli, Str. Fecium te se rabi za liječenje bubrežnih bolesti, mokraćnih organa i mokraćnih putova.

Smanjuje i tumore

Plodovi za koje pučka medicina srednjeg vijeka tvrdi da su bolji od plodova bazge, koriste se za liječenje šećerne bolesti (antidijabetik), za pojačano mokrenje (diuretik) te za poticanje pražnjenja crijeva (laksativ). Prema talijanskom receptu, plodovi se koriste za liječenje upale živca ili neuralgije. Kneipp je abdovinu koristio za liječenje nadutosti gojaznih bolesnika i za poticanje rada bubrega.

Istraživanja su pokazala da sastojci ekstrakta abdovine imaju jače djelovanje od raznih citostatika koji se koriste u kemoterapiji. Antipatogeno djelovanje poznato je iz pučke medicine u kojoj je zabilježeno sprečavanje razvoja ili rasta malignih tumora. U prošlosti, u doba gladi, plodove abdovine koristili su kao namirnicu od koje se pripremao pekmez, a plodove neki narodi koriste za bojenje vina i pečenje rakije.

Cvijet abdovine liječi oboljeli živac (neuralgije), diuretik je koji pojačava izlučivanje mokraće, dijaforetik koji izaziva pojačano znojenje, antireumatik koji pomaže kod reumatskih teškoća, antitusik koji smiruje kašalj, a regulira i hipertenziju, visoki tlak.

List abdovine je detoksikant jetre, regulator funkcije bubrega, snižava visoku temperaturu, pomaže kod reume i ugriza zmija, tj. otrovnih životinja, pomaže u zacjeljivanju rana. Sveta Hildegarda savjetuje korištenje obloga od hladnog lišća za liječenje šumova u glavi, a za gljivične bolesti prstiju i nogu, kao i bradavica, savjetuje stavljanje obloga, kaše od plodova abdovine.

Cvijet abdovine smiruje kašalj

Korijen abdovine je laksativ koji potiče pražnjenje crijeva i diuretik koji potiče mokrenje.

Nije za prehranu

Oblozi od jednakih dijelova cvijeta, korijena i plodova, izvrsno su sredstvo za vanjsku uporabu kod svih malignih bolesti.

Kod spremanja pripravaka strogo treba slijediti recepture i upute jer je cijela biljka otrovna, posebno sjeme plodova. Abdovinu ne bi smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, slabog želuca i s aktivnim čirom na želucu. Veća količina korijena od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje. Biljku preporučujem rabiti isključivo kao ljekovito pomoćno sredstvo, u prvom redu njen cvijet u proljeće. Poradi gorčine cvijeta i plodova abdovinu nije preporučljivo rabiti u prehrani. Čaj se daje i životinjama kod bolesti crijeva, gušterače, bubrega, žuči i dišnih organa. Cvijet abdovine dobar je medonoša te mu je klasifikacijska oznaka za prinos meda – 3.

Kućna ljekarna napravite sami
ČAJ
Za jače mokrenje, pražnjenje crijeva i bolesti živaca.
Sastojci: 4 g plodova abdovine, 1 dl vode
Priprema: plodove kratko prokuhati i poklopiti. Pustiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: piti 1-2 šalice dnevno.
SIRUP
Za proljetno i jesensko čišćenje krvi.
Sastojci: 1 kg svježih plodova abdovine, 4 žlice meda
Priprema: plodove, bobe, zgnječiti i ostaviti poklopljene 3-4 dana da provru. Kad se sok razbistri, procijediti i zasladiti medom.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu sirupa, pola sata prije jela.
PRAŠAK
Za čišćenje bubrega i mokraćnog mjehura te protiv vodene bolesti.
Sastojci: 2 vrška noža praška abdovine, 2 dl vode
Priprema: suhi korijen abdovine dobro usitniti u prah tucanjem. Kuhati na laganoj vatri 3-5 minuta i procijediti.
Uporaba: piti jednu šalicu dnevno u jutarnjim satima. Čaj piti u gutljajima, svakih 1-2 sata.
Oblog
Svježim i hladnim listovima zamotajte glavu. Izvan sezone koristite zamrznute listove.

NE PROPUSTITE: Radovi u povrtnjaku: Zasadite kulture na vrijeme!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije