zahtjevna biljka

Divite se magnoliji? Evo koja je tajna uspješnog uzgoja i rasta

Marko Lukunić/PIXSELL
23.03.2022.
u 10:33

Ako ste ovog proljeća odlučili zasaditi magnoliju nabavite zdravu sadnicu, dodajte joj treset i kompost. Ovaj postupak je dobro ponoviti svake godine. Što se tiče rezidbe, suzdržite se, osim ako je riječ o bolesnim granama

S dolaskom proljeća razveselio nas je prizor veličanstvene, procvjetale magnolije koja je već, zahvaljujući raskošnim cvjetovima zagospodarila društvenim mrežama. Što i ne čudi kad znamo da ova biljka obara s nogu ne samo izgledom već i opojnim mirisom.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Međutim, iako iznimno popularna, manglija je težak zalogaj kad govorimo o uzgoju. Magnolije su vrlo atraktivne cvjetnice iz obitelji Magnoliaceae. Postoji više od 200 vrsta magnolija koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom cvijeta i vrstom staništa. Stabla magnolije potječu iz jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike, ali su se zbog svoje ljepote proširila po gotovo svim kontinentima.

Magnolija obično raste na kiselim tlima koja su bogata hranjivim tvarima, na područjima gdje im je osigurano dovoljno vlage i sunčeve svjetlosti. Često ih se sadi u parkovima i na igralištima za golf zbog njihova predivnog izgleda, ali i sposobnosti da pruže hlad.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Komplicirane su za ugoj jer sim što traže kiselo tlo, ne podnose vjetar, trebaju puno sunca i loše podnose mraz. Traže duboka, svježa, humusna i hranjivima bogata, ravnomjerno vlažna, dobro drenirana tla.

Ono na čemu mnogi pogriješe je sam početak, odnosno sadnja. Naime, potrebno je paziti da se ne sade preduboko kao i izbjegavati obradu tla oko magnolije kako se ne bi oštetilo korijenje koje je plitko i razgranato, nalazi se u gornjim slojevima tla i lako se može oštetiti. Osim obrade, preporučuje se i izbjegavanje sadnje drugih grmova uz samu magnoliju.

1/11

Ako ste ovog proljeća odlučili zasaditi magnoliju nabavite zdravu sadnicu, dodajte joj treset i kompost. Ovaj postupak je dobro ponoviti svake godine. Što se tiče rezidbe, suzdržite se, osim ako je riječ o bolesnim granama.

Od vrsta, najčešće se sadi proljetno cvatuća Magnoliax soulangeana koja ima bijele cvjetove s purpurnom bazom latica. Cvjetovi se javljaju prije listanja, u travnju ili svibnju. Ova magnolija je otporna na mraz, ali joj zbog rane cvatnje mogu nastradati cvjetovi, ako dođe do kasnog mraza. Još ranije od spomenute magnolije cvate Magnolia stellata koja je dobra za male vrtove, jer je svega 2 do 3 metra visine. Cvate prije listanja, bijelim cvjetovima koji se javljaju u ožujku ili travnju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije