LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Devet ključnih stvari koje vaše biljke trebaju prije nego što počne zima

Uvjeti uzgoja u domu mijenjaju se tijekom hladnijih, tamnijih mjeseci u godini. Morat ćete prilagoditi način na koji se brinete o sobnim biljkama zimi da bi bile zdrave
15. studenoga 2021. u 09:15 0 komentara 3060 prikaza
Foto: Shutterstock

Zima je poznata kao godišnje doba mirovanja. Isto vrijedi i za sobno biljet. Naravno, sobne biljke ne moraju podnijeti snijeg i hladne vjetrove koji šibaju. Ipak, uvjeti uzgoja u domu mijenjaju se tijekom hladnijih, tamnijih mjeseci u godini. Morat ćete prilagoditi način na koji se brinete o sobnim biljkama zimi da bi bile zdrave.

 | Autor : IKEA Foto: IKEA

Smanjite zalijevanje

Zima znači manje svjetla, a općenito govoreći, manje svjetla znači manje vode. Što više sunčeve svjetlosti biljka prima, s vremenom će biti žednija. Uz ograničenu sunčevu svjetlost zimi, biljke troše manje vode nego kada aktivno rastu u proljeće i ljeto.

1 / 7

Obratite pažnju na sunčevu svjetlost

Kad sunce izađe kasnije i zađe ranije, biljke dobivaju manje sunčeve svjetlosti nego u proljeće i ljeto. Ako je moguće premjestite  biljke bliže prozorima kako bi mogle iskoristiti što više svjetla. Svaki tjedan rotirajte lonce za četvrtinu okreta kako biste osigurali da sve strane biljke s vremena na vrijeme dobivaju sunčevu svjetlost.

Ne brinite zbog nekoliko otpalih listova

Kada vratite sobne biljke koje su ljeto provele vani u zatvoreni prostor, vjerojatno će im otpasti pokoji list. To je sasvim normalno jer se prilagođavaju nižim razinama osvjetljenja u zatvorenom prostoru. Ako vaše biljke ostaju unutra tijekom cijele godine, normalna je i mala količina padanja lišća zimi.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Izbjegavajte ekstremne temperature

Zimske kućne temperature dobre su za većinu sobnih biljaka tijekom. Ali ekstremne promjene temperature, čak i na kratko vrijeme, mogu uzrokovati probleme. Držite biljke dalje od propuha i radijatora. Iznenadni propuh može izazvati stres kod biljaka, uzrokovati štetu i osušiti ih.

Pauzirajte s prihranom

Većina sobnih biljaka miriuje zimi. Budući da ne stvaraju nove listove i stabljike, ne zahtijevaju gnojivo. Prestanite s gnojidbom u jesen i ponovno nastavite u proljeće.

Pazite na štetnike

Zima je idelano vrijeme za pojavu sitnih insekata koji sišu sok, poput lisnih uši. Paukove grinje su još jedan uobičajeni zimski štetnik jer vole tople i suhe uvjete. Okrenite listove biljaka i pregledajte njihovu donju stranu svaki put kada zalijevate. Provjerite i stabljike. Ako pronađete štetočine, pokušajte ih obrisati prstima ili vatom natopljenom alkoholom.

 | Autor : IKEA Foto: IKEA

Povećajte vlažnost zraka

Zrak u grijanim prostorijama obično je suši u zimskim mjesecima. Većina sobnih biljaka, osobito onih podrijetlom iz tropskih područja, najbolje raste kada je razina vlažnosti između 40-50%, ali zimske razine vlažnosti obično su 10-20%. Jednostavan način za povećanje vlažnosti oko biljaka je da ih grupirate. Voda koja isparava iz tla za lonce, kao i voda koja se prirodno gubi kroz lišće, podići će relativnu vlažnost zraka oko biljaka. Prskanje biljaka nije učinkovit način za povećanje vlažnosti. Studije su otkrile da bi se prskanje moralo obavljati mnogo puta dnevno kako bi se razina vlažnosti podigla dovoljno da se napravi razlika. Bolje je koristiti ovlaživač zraka.

mini sobno bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Držite lišće čistim

Iskoristite maksimalnu prednost ograničene zimske sunčeve svjetlosti koja se probija do listova biljke čisteći prašinu i prljavštinu s lišća.

Oduprite se presađivanju

Biljke dobro podnose presađivanje kada aktivno rastu. Zato su proljeće i ljeto najbolje vrijeme za presađivanje sobnih biljaka. Možda ćete doći u iskušenje da se uhvatite presađivanja tijekom zime - to može šokirati uspavane biljke, stoga se oduprite toj ideji.

savjet plus Ovo nam svima treba, evo kako jednostavno vizualno povećati mali prostor opremanje doma Ovi trendovi dominirat će u spavaćim sobama sljedeće godine, jeste li dovoljno hrabri za tigrasti uzorak? prirodne dekoracije 10 fantastičnih ideja za predbožićno uređenje doma - ukrasne grane aposolutni su hit

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.