"BAKINO" VOĆE

Zaboravljena dunja: osim što je mirisna i dekorativna, odlično liječi anemiju

sušena dunja
Foto: Thinkstock
07.11.2014.
u 10:15

Dunja nije efektna samo kada je na ormaru - posušite je i njome ukrasite dom, a možete ju iskoristiti i za liječenje upaljenog grla i kašlja

Dunje, voće podrijetlom s Kavkaza čiji su krvrgavi plodovi obrasli sitnim dlačicama, danas se, nažalost, mogu rijeko pronaći pa o njima govorimo kao o zapostavljenom voću.

- Gotovo nigdje u trgovačkim centrima ili trgovinama ne možemo naći dunje na prodaju, tek tu i tamo na našim tržnicama. Za razliku od nekih drugih voćnih vrsta dunje se izuzetno malo gaje kod nas, tek po neki primjerci u privatnim vrtovima – kaže diplomirani agronom Željko Peran iz Savjetodavne službe.

Ona je za nas simbol prošlih vremena i naših baka koje su ih koristile na sve moguće načine, uz obavezno stavljanje dunje na ormar zbog njezina intenzivnog mirisa. Nekadašnja kraljica jeseni od koje su se kuhali džemovi, kompoti i čuvena slastica kittenkase tj. sir od dunje (poznat i kao kotonjada) ili se pekla kao prilog raznim jelima i dodavala mesnim umacima danas je pala u zaborav. Najmanje se konzumira u sirovom stanju, vjerojatno zbog svoga oporog i trpkog okusa. Uz svoje kulinarske i dekorativne vrline, dunja je i vrlo ljekovita. Budući da je prilično bogata vitaminom C i drugim vrijednim sastojcima poput sluzi i pektina koristimo je za liječenje upale usne šupljine, krajnika, dišnih puteva i sluznice. No to nije sve.

- Dunja je odlično sredstvo za liječenje anemije, dok kuhana može ublažiti jake proljeve ali i želučane tegobe i upale. Od sjemenki dunje koje potapamo u vodi rade se oblozi za raspucanu kožu, ali i upalu očiju - otkriva agronom Željko Peran.

Foto: pixabay
Dunje prije sušenja potopite u vodu s limunovim sokom, kako ne bi previše potamnile

Manje je poznata činjenica da dunje možemo sušiti. U sušenom stanju one su odličan dekorativni element u domu – možete ih staviti u staklenku i već će privući pažnju samo ako ih stavite na vidljivo mjesto. Kombinirajte ih s orašastim plodovima, stavljajte u cvjetne aranžmane, ukrašavajte njima poklone te nadolazeće adventske vijence. Zbog svoga neodoljivog mirisa, nekoliko komada sušene dunje na tanjuriću ili zdjelici imat će učinak kao i poptpuri. Sušene dunje možete koristiti i u čajevima i kompotima - tek komadić-dva poboljšat će im aromu. Usto, bit će prava blagodat za vaše dišne puteve i zaustavljanje proljeva. Jer, sušenjem iz voća odstranjuje se vlaga dok hranjivi sastojci bivaju zadržani.

Kako ih sušiti?

Odabeite zdrave plodove dunja, bez crnih ili smeđih mrlja ili tragova truleži, očistite od dlačica i operite. Režite ih vertikalno, da dobijete okrugle kriške debele oko 1 cm. Kako ne bi previše potamnile, kratko ih uronite u vodu u koju ste dodali limunov sok. Stavite u pećnicu i pecite ili bolje rečeno sušite na temperaturi od 50 stupnjeva. Sušite oko sat vremena ili sve dok na pritisak prstom iz mesa dunja bude izlazila tekućina.

Ovako osušene dunje imaju rok trajnosti godinu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije