najljepši ukras

Četiri penjačice koje morate nabaviti - sjajan su izbor za vrtove, balkone i terase

penjačice
Thinkstock
25.05.2022.
u 06:15

Često je najbolje rješenje sadnja penjačica. Penjačice su biljke koje u pravilu brzo rastu (do 1 metar godišnje), no i među njima postoje razlike

Šarm svakom vrtu, okućnici ili baklonu dat će penjačice, bez obzira jesu li samo s listovima ili k tome imaju još i cvjetove. Osim što lijepo izgledaju i nude dodatni zeleni kutak i hladovinu u našem eksterijeru, penjačice imaju i sasvim praktičnu ulogu. Naročito ako imate staru, oštećenu fasadu, ciglene zidove, balkon vam je na prometnom mjestu i graniči sa susjedovim pa ne možete izaći na njega i u miru popiti kavu ili pročitati novine, ili je mjesto na direktnom suncu, pa trebate zaklon tj. prirodnu hladovinu....

Foto: pixabay

U svim takvim situacijama najbolje je rješenje sadnja penjačica. Penjačice su biljke koje u pravilu brzo rastu (do 1 metar godišnje), no i među njima postoje razlike. Neke će jednostavno brže rasti od drugih i više od jednog metra na godinu. Jer kao što postoje listopadne i zimzelene, tako postoje i spororastuće i brzorastuće penjačice. Ako želite još ove godine uživati u svim blagodatima posađene penjačice, nudimo vam one koje najbrže rastu, odnosno najviše se šire. To će, naravno, zahtijevati i redovno rezanje i usmjeravanje... 

Foto: pixabay

BRŠLJAN - Zimzelena penjačica s mnogo vrsta (različita boja i veličina listova), koja vrlo intenzivno raste i za čas možete od nje dobiti zelenu ogradu. Dobro je rješenje ako u vrtu želite više ptica jer se one hrane bobicama bršljana. Nije zahtjevna biljka, voli mjesta koja nisu na direktnom suncu te podnosi niske temeprature. Ima zračno korijenje pa se sama prima za podlogu.

Foto: pixabay

LONICERA - Penjačica poznata kao orlovi nokti ili pak kozja krv je također brzorastuća zimzelena penjačica koja može narasti do 10 metara. Posebna je i zbog svojih divnih mirisnih cvjetova. Kao i bršljan, podnosi visoke i niske temperature. Jedino morate paziti da je za vrijeme jako vrućih dana redovito zalijevate.

Foto: pixabay

LAŽNA LOZICA - Penjačica koja u jesen dobiva prekrasne narančasto-crvene listove te vrlo agresivnog rasta koji može doseći visinu do 12 metara. Stoga je potrebno kontrolirati njezin rast i širenje, ako je ne želite imati na mjestima na kojima to niste planirali. Odličan je prekrivač, ali radi i izvrsnu sjenu. Otporna je na sve temperature, ali i na štetnike i bolesti.

Foto: Dom i vrt

RUŽE PENJAČICE - Divna cvjetna dekoracija u vrtu ili na balkonu bit će, posljednjih sezona iznimno popularne, ruže penjačice i puzavice. Većinom su to listopadni grmovi dugih, mlohavih grana koje trebaju potporanj. Stabljike su im prekrivene kukasto svinutim trnjem. Puzavice imaju male cvjetove, bujnoga su rasta. Penjačice imaju veće cvjetove od puzavica. Kod sadnje se treba paziti da se jama za sadnju penjačica odmakne od zida kako bi se izbjegla pretjerana suhoća korijena. Druge se biljke ne smiju saditi bliže gotovo metar od jame za sadnju jer bi smetale ruži u razvoju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije