odličan izbor

Ove biljke rastu na nemogućim mjestima, zasadite ih na krov, ispod stabla ili pak na sunčani položaj

cvjetnjak
Igor Kralj/PIXSELL
29.05.2023.
u 06:55

Oko vrtnih staza može se zasaditi žednjak. Osim kompaktnog rasta biljka obilno cvate. U vrtnom kamenjaru koji je stalno izložen suncu dobro će uspjevati ognjica i plavi jastučac

Ako postoji mogućnost napraviti cvjetnjak na krovu, odaberite biljke s kojima ćete imati najmanje problema. To su, primjerice božuri, krizanteme i različite vrste perunika. Zašto baš te vrste? Zato jer njihovo korijenje nije preduboko pa ne traži puno zemlje.

Foto: pixabay

Ispod stabala često ostaju ogoljela polusjenovita zemlja. Tu zasadite mali zimzelen (Vinca minor) ili veliki zimzelen (Vinca major). Otporne zimzelene trajnice posebno su zanimljive u kasno proljeće i rano ljeto kad procvatu njihovi cvjetovi plavih tonova.

Foto: Flora magazin

Oko vrtnih staza može se zasaditi žednjak. Osim kompaktnog rasta biljka obilno cvate. U vrtnom kamenjaru koji je stalno izložen suncu dobro će uspjevati ognjica i plavi jastučac.

Foto: Flora magazin

Ne zaboravite begonije. One uspjevaju i na suncu, i u polusjeni i u sjeni. Da bi vam cvjetnjak bio u cvatu tijekom cijele godine dodajte i trajnice čiji cvat nije rezerviran samo za lipanj i srpanj, nego može potrajati sve do listopada ili prvog mraza. Sjajan primjer je ukrasni luk (rod Allium) koji pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika.

Foto: pixabay

Dobar izbor je i neven koji cvate od lipnja do listopada, ovisno o sorti i o vremenu sijanja. Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u našim seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao kuhinjski začin. Neven ima i ljekovita svojstva. Raste bujno i grmoliko, a dobro je ostaviti dovoljan razmak između pojedinih biljaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije