LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Božuri - dašak sofisticirane elegancije

Za Kineze je božur simbol zdravlja, mira, stabilnosti i sreće. Okružite se njegovim divnim cvjetovima!
22. svibnja 2019. u 09:46 1 komentara 3697 prikaza
božur
Foto: Thinkstock

Velikih, bogatih, skladno obojenih glavica cvijeta i baršunaste teksture latica, božur je jedna od omiljenijih proljetnica. Malo tko može ostati ravnodušan kada ga ugleda! Poglede mami i poziva na divljenje...

Podrijetlom je iz Kine, a dolazi u dvije vrste: kao grmolika i zeljasta biljka. Riječ je o trajnici koja cvate u svibnju i lipnju - taman u ovo vrijeme.

božuri cvijeće | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Dobre vijesti za sve koji se ne žele puno zamarati presađivanjem i njegovanjem grma je da jednom zasađeni božur može ne istom mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji.

Božuri dobro podnose vrućine i nije ih potrebno mnogo zalijevati. Zahtijevaju duboko, nahranjeno tlo kako bi mogao dati velike, bogate glavice s puno latica. Tlo prije sadnje dobro pripremite organskim i mineralnim gnojivom. S obzirom na to da grmovi trebaju puno prostora, preporučuje se da ih razmaknete između 75 i 90 cm.

The Bouqs Company božuri | Autor : The Bouqs Company Foto: The Bouqs Company

Na našem se kontinentu uzgajaju križanci Paeoniae lactiflora s punim velikim cvjetovima bijele, tamnoružičaste boje i boje trešnje, te križanci s cvjetovima bijele, ružičaste i ljubičastoružičaste boje niskog rasta. Divne, impresivne glavice božura bilo kojem prostoru daju veliku dozu sofisticiranosti i elegancije. Baš zato ga dizajneri interijera vole i često koriste kao završni ukras. Buketu božura ne treba ništa osim jednostavne vaze koja će istaknuti svu njihovu ljepotu. Nerijetko je božur i glavna zvijezda vjenčanih buketa mnogih mladenki.

Zavirite u našu foto-galeriju i pogledajte božurnu inspiraciju:

božur
1 / 16
božur božuri
  • vjerainada:

    Svaka pohvala za članak. Božur je cvijet koji zaslužuje da obratimo pažnju na njega i da ga po mogućnosti zasadimo u vrtu. Kao djetetu ostala mi je slika rascvjetalog božura iz vrta - nešto neopisivo!