DOBRO JE ZNATI

Biljni ostaci preko zime mogu poboljšati tlo

vrt
Thinkstock
18.02.2016.
u 13:20

Namjerno ili nenamjerno mnogi su vrtlari ostavili biljke u svojim vrtovima preko zime. To je zapravo dobra praksa koju bi trebali svi raditi svake godine

Znanstvenici – poglavito agronomi i stručnjaci za tlo – odnose se prema ostacima biljaka koje su ostavljene nakon žetve kao prema ostacima. Njihovo ostavljanje preko zime, umjesto da ih se vadi ili zaore u zemlju, doprinosi mnogobrojnim prednostima za tlo i vrt.

Kakav učinak ima ostavljanje dijela biljnih ostataka preko zime i kako to utječe na uvjete tla?

Biljni ostaci smanjuju eroziju i gubitak dragocjenog površinskog sloja tla. Ostaci prekrivaju tlo i štite ga tijekom mirovanja. Ostaci usjeva prikupljaju kišu što smanjuje utjecaj padanja na površinu tla. Ostaci također usporavaju topljenje snijega na tlu. Oboje pomaže zaštiti strukture tla, stvarajući povoljniju strukturu za biljne vrste u vrtovima u narednoj sezoni (vegetaciji).

Koje još prednosti ima ostavljanje dijela biljnih ostataka na tlu pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije