MOĆNA PRIRODA

Biljke koje su vaš saveznik protiv alergije

Shutterstock
04.08.2022.
u 06:00

Dok se približavamo skorašnjoj sezoni cvatnje ambrozije, daleko najrasprostranjenijeg cvjetnog alergena u ovim krajevima, važno je znati da osim određenih lijekova i biljke vam mogu biti od velike pomoći ako želite ublažiti simptome alergije!

Kihanje, curenje i svrbež nosa, naotečeni kapci, otežano disanje… sve su to simptomi alergije, a prema statistikama, svaki deset stanovnih Hrvatske upravo je alergičan na ambroziju. Njoj uz bok je i pelud breze.

Postoje neke osnovne smjernice koje bi alergične osobe na pelud trebale slijediti:

Za vrijeme sunčanih dana izbjegavajte boravak u prirodi između 10 i 18 sati. Dom provjetravajte po noći, nemojte sušiti rublje vani na otvorenom i pazite na higijenu kućnih ljubimaca ako svoje vrijeme provode vani. Po dolasku kući temeljito perite ruke, presvucite odjeću i otuširajte se kako ne biste pelud prenijeli u svoja četiri zida. Na raspolaganju vam je i besplatna aplikacija za pametne telefone Alergo Alert koja prati dnevnu koncentraciju alergena u zraku.

Osim lijekova, u borbi protiv simptoma alergije vam mogu pomoći i saveznici prirode: biljke! Među one biljke koje donose spas od alergija ubrajamo matičnjak, koprivu, đumbir i paprenu metvicu.

Foto: Dom & Vrt

Iako je mnogima đumbir samo dodatak jelima, on je zapravo puno više od toga. Stoljećima je poznat kao "zdravstvena ajurvedska zvijezda". Kada je u pitanju liječenje mnogih bolesti i tegoba prirodnim putem, nema mu premca. Đumbir je cijenjeni prirodni lijek protiv mučnine i bolesti putovanja. Poznat je i po umirujućem, antibakterijskom i antihistaminskom učinku; djeluje protuupalno i ublažava alergije. Od đumbira možete pripremiti fini čaj ili ga možete narezati i grickati sirovog.

Iako postoji više od 200 vrsta metvice, najpoznatija je paprena metvica (Mentha piperita) koja se uzgaja u vrtovima, a smatra se najboljom i najljekovitijom. Od davnina se koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, pri čemu se koriste zeleni dijelovi biljke od kojih se pravi čaj ili eterično ulje.

Foto: screenshot/facebook

Zahvaljujući njenom sastojku mentolu, šire se krvne žile, a time se poboljšava cirkulacija i opskrba kisikom, budnost, koncentracija i pažnja, a ujedno se ublažuju glavobolje. Paprena metvica djeluje antibakterijski i antivirusno, podiže tlak, ublažava simptome infekcija dišnog sustava, alergije i astme, nesanicu, stres, a ako se primjeni vanjski, ublažava alergijske reakcije kože.

Predlažemo da isprobate biljni čaj za ublažavanje simptoma alergije: vrućom vodom prelijte čajnu žličicu čaka koprive i istu količinu čaja paprene metvice te pola komadić naribanog đumbira. Ostavite neka se sve namače pet miuta, procijedite i popijte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije