prirodna ljepota

Biljka koja je najljepša blagdanska dekoracija, božićni kaktus, upravo sad cvjeta

kaktus
Thinkstock
26.11.2023.
u 07:00

Božićni kaktusi imaju nekoliko zahtjeva koje morate zadovoljiti kako bi osigurali njihov uspjeh. Prvo, vrijedi znati da božićni kaktusi vole toplinu

Ako tražite izdržljivu biljku koja će vam uljepšavati dom tijekom cijele godine, razmislite o prekrasnom božićnom kaktusu. Savršena biljka i za ljeto i za zimu i može trajati godinama. Iako nema apsolutno nikakve veze s blagdanom, božićni kaktus savršen je za ovo doba godine jer može podnijeti toplije unutrašnje temperature. Božićni kaktus dobio je ime zato jer cvjeta zimi, dajući domu injekiciju boje.

Foto: pixabay

Božićni kaktusi imaju nekoliko zahtjeva koje morate zadovoljiti kako bi osigurali njihov uspjeh. Prvo, vrijedi znati da božićni kaktusi vole toplinu. Kako izvorno potječu iz prašuma, prirodno uspijevaju u vlažnim okruženjima poput kupaonica i kuhinja. Dakle, iako ih zimi treba zaštititi od mraza, tijekom ljetnih mjeseci mogu se premjestiti na otvoreno.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Božićni kaktus ima tendenciju cvjetanja od kraja studenog do siječnja s cvjetovima koji variraju od bijele do ružičaste do crvene. Listovi su mu zaobljeni, nazubljenog izgleda, vizualno slični onima u božikovine, ali deblji i glatkiji.

Foto: pixabay

Vole svijetla mjesta, ali ne na izravnom svjetlu jer se lišće može spržiti i smežurati. Najsretniji su na temperaturama između 18-20°C. Prozorska daska može se činiti kao dobra ideja, ali temperatura stvarno varira, pogotovo ako je ispod radijator. Izbjegavajte propuh i vruća mjesta u blizini radijatora.

Foto: pixabay

Ako zimi često ulazite i izlazite iz kuće, često uključujete i isključujete grijanje, to ponekad može utjecati na cvjetne pupove na božićnom kaktusu. Božićni kaktusi brzo rastu. Ako vaša biljka zastaje i ne proizvodi nove listove ili pupoljke, moguće je da je u pogrešnom loncu. Ove biljke ne vole velike posude i žardinjere, više vole biti nagurane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije