zeleni dom

Bacili smo oko na ovih pet sobnih biljaka. Jako su dekorativne, a traže minimalnu brigu

zemlja za kaktuse kaktusi
Shutterstock
20.10.2021.
u 07:04

Sobne biljke nikad nisu bile popularnije nego u proteklih 18 mjeseci čemu svjedoči podatak da je potražnja za njima u tom periodu znatno porasla

Planirate li ove jeseni osvježiti dom, super ideja, koja je ujedno i povoljna, je dodati zelenilo u životni prostor. Sobne biljke nikad nisu bile popularnije nego u proteklih 18 mjeseci čemu svjedoči podatak da je potražnja za njima u tom periodu znatno porasla. Ako ne znate od kud krenuti jer nemate iskustva s biljkama, ili pak želite svojoj zelenoj kolekciji dodati nešto novo, našli smo 5 biljaka koje nisu zahtjevne, a vrlo su dekorativne u prostoru. Pa krenimo...

Foto: Tyre Extinguishers

Kalateja je svakako biljka o kojoj biste trebali razmisliti. Njezini se listovi uvečer pomalo nakovrčaju i sklope, a ujutro, s prvim zrakama dnevnoj svjetla, ponovno se otvaraju. S obzirom na to da zatvoreni podsjećaju pomalo na sklopljene ruke tijekom molitve, ova se biljka naziva i molitvenim cvijetom. Radi se o biljci iz porodice Marantaceae, koja prirodno raste na tropskim staništima Južne i Srednje Amerike, a kod nas se primarno uzgaja kao sobna biljka.

Foto: pixabay

Druga biljka koja zaslužuje pažnju svakako je fikus. S pravom je jedna od omiljenih sobnih biljaka. Može se uzgajati kao veliko stablo ili kao maleno bonsai drvce. Popularnim ga čine njegov zanimljiv izgled i jednostavnost pa se sve više ljudi odlučuje na uzgoj ove sobne biljke. Jedna je od biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

Foto: pixabay

S aloe verom upoznali ste se čak i ako nikad niste imali biljke u domu. Jer je riječ o biljci koja neće samo krasiti vaš dom nego će ujedno pružiti i svoja ljekovita svojstva. Riječ je o staroj mezopotamskoj biljci koja ima nebrojene koristi za naše zdravlje. Prilikom sadnje potrebno ju je smjestiti u tegle s dovoljno prostora za razvoj korijena, a potom je držati na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora.Kako biljka stari, potrebno ju je premjestiti u sjenovite predjele. Dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno, a tijekom zimskih mjeseci samo jednom mjesečno.

Foto: Promo

Lisna begonija je biljka koja se može uzgajati i u zatvorenim i otvorenim prostorima, ovisno o vrsti. Za unutarnje prostore idealna je lisna begonija čiji su listovi ukras koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svojim ljubičasto-ružičasto-zelenim šarama oživjet će svaki prostor, a briga za nju vrlo je jednostavna. Begoniji je potrebno dovoljno svjetlosti, ali ne izravne, osim u zimskim mjesecima. Dovoljno ju je povremeno zalijevati i to samo onda kada primijetite da je površinski sloj zemlje uistinu suh.

Foto: pixabay

Za kraj, možda i očekivinao - kaktus. Vrlo dugačak životni vijek i jednostavno održavanje glavne su prednosti ove velike porodice biljaka. Mogu biti smješteni i u keramičke i u plastične tegle, a potrebno im je barem nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti. Što se tiče zalijevanja, tijekom zimskog perioda mirovanja voda mu nije potrebna.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije