Uspjeva i tu

Avokado - voće, povrće, 
lijek i zaštita od komaraca! Možda je vrijeme za sadnju?

avokado
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
24.04.2020.
u 07:00

Avokado nije zahtjevan za uzgoj, a bogat je vitaminima i uljima

Egzotični avokado ne uspijeva samo u dalekim zemljama Srednje Amerike, odakle potječe, već raste i daje sočne plodove i u našem podneblju. U Botaničkom vrtu OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću uspijeva već 25 godina.

– To je zimzeleno stablo koje može narasti do 20-ak metara. Cvjetići su mu neugledni, mali, žuto-zeleni, ali plod su mu velike, mesnate kruškolike koštunice, jestive i hranjive. Svake godine donosi plod i ne stradava zimi. Inače, u novije se vrijeme sve više uzgaja u južnoj Europi. Naše mu podneblje uz more odgovara i nebi trebao biti takva rijetkost u primorskim vrtovima – kaže Ivna Bučan, utemeljiteljica najbogatijeg školskog botaničkog vrta u Hrvatskoj.

Stablo i plodovi avokada u botaničkom vrtu osnovne škole Ostrog u Kaštelima

Avokado spada u porodicu lovora, nazivaju ga kraljevskim voćem, a u južnoameričkim tropima uzgaja se više od 8000 godina. Plodovi avokada sadrže mnogo bjelančevina, masti i vitamina. Bogat je bakrom, kalcijem, magnezijem.– Avokado je i voće i povrće. Obiluje uljima, vitaminima i vlaknima, izvrstan je protiv kolesterola, regulira krvni tlak i probavu. Ulje avokada se sve više koristi u prehrani, ali i u kozmetičkoj industriji zbog blagotvornog učinka na kožu – podučava nas profesorica Bučan.

Naglašava da nije zahtjevan za uzgoj, a i lako se razmnožava. List avokada aromatičan je i mirišljav. Prirodna je zaštita od komaraca i svih kukaca jer ga zaobilaze u širokom luku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije