raskošna cvjetnica

Ako želite naraskošniji cvjetnjak obavezno nađite mjesta za gladiole koje se upravo sad sade

gladiola
Flora magazin
28.03.2023.
u 07:00

Biljke iz ovog roda jako variraju: od dosta sitnih i ponekad mirisnih vrsta do vrsta nalik zanimljivim, šarenim klasovima. Tri glavne hibridne skupine su Grandiflorus ili Velikocvjetne, Primulinus i Nanus. Potrebno ih je posaditi na dubinu od oko 10 cm u dobro drenirana, pjeskovita tla, na sunčanim položajima

Gladiola (lat. Gladiolus hybridum) je trajna lukovičasta biljka iz porodice perunika (Iridaceae), kao šafran i frezija, a dobivena je križanjem nekoliko različitih vrsta biljaka. Latinsko ime roda Gladiolus nastalo je kao umanjenica riječi gladius - mač. Što ne čudi jer lišće izgleda poput mača, a cvjetovi se sastoje od šest istosmjernih latica dok je stabljika uspravna.

Foto: Flora magazin

Zbog svojih prelijepih cvjetova je jedna od omiljenih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća i do danas obuhvaća preko 2000 sorti. Osim kao vrtno cvijeće, koristi se i za rez. Ističe se cvjetovima raznih boja, od žute, bijele, narančaste, ružičaste, crvene, ljubičaste do plave.

Prirodno stanište im je Afrika, Europa i Srednji istok, iako većina vrsta s najistaknutijim, raznobojnim cvjetovima dolazi iz Južne Afrike. Kultivari uglavnom imaju goleme, trubaste cvjetove (koji cvatu dosta kratko, uglavnom dva tjedna), zbog čega se često uzgajaju u vrtovima. Mogu se koristiti i za rez.

Biljke iz ovog roda jako variraju: od dosta sitnih i ponekad mirisnih vrsta do vrsta nalik zanimljivim, šarenim klasovima. Tri glavne hibridne skupine su Grandiflorus ili Velikocvjetne, Primulinus i Nanus. Potrebno ih je posaditi na dubinu od oko 10 cm u dobro drenirana, pjeskovita tla, na sunčanim položajima.

U hladnijim predjelima treba ih saditi početkom proljeća, a u toplijima od jeseni. Krajem ljeta treba ih premjestiti na hladna, od mraza zaštićena mjesta da bi se mogle ponovno posaditi u proljeće.

gladiola
1/13

Primjena: najčešće za gredice, vrtne posude, za rez za vazu i cvjetne aranžmane.

Napomena: Ljeti ih je potrebno dobro zalijevati i odrezati uvele cvjetne stabljike. Visoke stabljike katkad trebaju potporanj.

 

Komentara 1

Avatar 365dias
365dias
10:06 28.03.2023.

"Ako želite naraskošniji cvjetnjak ..." - naraskošniji? na kojem je to jeziku? i što bi imalo značiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije