urbano vrtlarenje

Ako vam je bavljenje vrtlarstvom na listi novogodišnjih odluka, ovo morate znati

vrtlarenje vrt
Thinkstock
30.12.2022.
u 06:00

Vrijeme isključivo ukrasnih vrtova, koji nemaju drugu svrhu nego da izgledaju lijepo, polako zamjenjuje vrijeme kombiniranih vrtova u kojima zajedno raste povrće, voće, cvijeće, začinsko bilje i ukrasno drveće i grmlje

Postoji li išta što možemo započeti već u siječnju, a ima veze s vrtlarstvom? Zapravo, mnogo toga. U svakom slučaju, za one koji traže, posla uvijek ima. Zima je doba kada treba orezati gliciniju, posaditi jesenski češnjak (ako još nismo stigli), nahraniti ptice, preokrenuti kompostište, odrezati sve suhe i bolesne grane na ukrasnom drveću i voćkama... i još mnogo toga. No, kada hladnoća stegne i boravak na otvorenom postane neizdrživ, vrijeme je da se povučemo u svoje domove i započnemo planiranje nove sezone našeg vrtlarskog života.

Foto: pixabay

Vrijeme isključivo ukrasnih vrtova, koji nemaju drugu svrhu nego da izgledaju lijepo, polako zamjenjuje vrijeme kombiniranih vrtova u kojima zajedno raste povrće, voće, cvijeće, začinsko bilje i ukrasno drveće i grmlje. Jednom riječju – sve. Do ove promjene posljednjih godina vodila su dva puta, jedan isključivo ekonomske prirode (isplati se uzgajati vlastitu hranu), a drugi onaj koji govori o zdravlju (organsko povrće i voće zdravije je od konvencionalnog). No ta dva veoma snažna motiva ne isključuju potrebu za ljepotom jer i povrtnjak može izgledati prekrasno. 

Foto: Robert Demo

To moraju znati i novi, budući vrtlari, koji su kao jednu od novogodišnjih želja odlučili zasnovati vrt. U tom slučaju moja je preporuka da započnu s povrtnjakom od stotinjak metara četvornih i da svakako u svom kalendaru predvide dva do tri puta tjedno (oko 2-3 sata) za vrtlarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije