priprema vrta

Agronomkinja savjetuje: Jesenska gnojidba preduvjet je za dobru berbu sljedeće godine

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
02.11.2023.
u 12:50

Organska gnojiva odličan su izbor jer povećavaju količinu organske tvari u tlu, a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, pH tla. stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje, isparavanja vode

Povrće i voćke svake sezone crpe hraniva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni povrtlari i voćari znaju da ono što je odneseno tlu moramo vratiti jer u prirodi može potrajati i 1000 godina da nastane 1 cm plodnog sloja. Samo organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla.

Foto: Dom i vrt

Kakvu onda jesensku gnojidbu odabrati, pitamo bacc. ing. agr. Milicu Sekulić, stručnu savjetnicu za Plantella Unichem Agro, koja kaže:

– Gnojidba znači dodavanje hraniva biljci. Na izbor imamo mineralna i organska gnojiva. Gnojidba samo mineralnim gnojivom u principu nije pogodna jer mineralna gnojidba ne utječe na stvaranje humusa i zakiseljuje tlo. Odabir organske gnojidbe puno je kvalitetniji izbor, dok mineralnu gnojidbu možemo koristiti prema potrebi, tj. onda kada biljka pokazuje nedostatak nekog hraniva ili ima usporen i premali porast u vegetaciji. Briga za urod sljedeće godine najvažniji je proces koji počinje čim završi berba u voćnjaku, vinogradu i vrtu, i to organskom gnojidbom.

Jesenska organska gnojidba, dakle, povećava plodnost zemlje. Svako stablo voćaka i loza, koji su dali bogat urod i kvalitetan plod, iscrpili su tlo. Loza i voćka vraćaju vrlo malo organske tvari u zemlju iz koje rastu i zbog toga svaki voćar i vinogradar mora nadomjestiti ono što je stablo uzelo iz tla za svoj rast, razvoj i plodonošenje. Organskom gnojidbom pospješujemo stvaranje humusa u tlu.

Foto: Dom i vrt

Zašto je humus važan u tlu?

Tlo koje obiluje humusom ima dobar vodozračni odnos, a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva hraniva koja su mu dostupna i regulira se kiselost tla. Humusne tvari igraju ključnu ulogu u plodnosti tla i biljnoj ishrani. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovarajući postotak tih tvari su zdravije, daju veći prinos, a ubrani su plodovi bolje prehrambene kvalitete – kaže savjetnica.

Što se pak tiče izbora gnojiva za voćnjake i vrt, birajmo Plantella Organik, a za vinograde Plantella Organik za vinograde.

– Stajski gnoj dobar je za organsku gnojidbu, ali samo onda kada je dovoljno zreo, kad nema nikakvog mirisa i kad je vinograd ili voćnjak pognojen dovoljnom količinom gnojiva. Stajnjak je koristan i za voćku i za tlo, ali njegov učinak nije tako brz i nije ekonomičan. Trebalo bi u zemlju dodati 20 kg starog stajnjaka po stablu starosti do 10 godina, a učinak bi se vidio tek za 2-3 godine. Plantella ima rješenje, a to je briketirano organsko gnojivo Plantella Organik koje je dozvoljeno u eko proizvodnji.

Foto: Promo

Plantella Organik idealno je gnojivo za osnovnu organsku gnojidbu vrta na jesen i u proljeće, ali i za redovnu prihranu trajnih nasada svake godine. Ovo gnojivo bogato je huminskim i fulvinskim kiselinama, dušikom, fosforom, kalijem, kalcijem i drugim važnim elementima za rast, oplodnju i kvalitetan plod. Sadrži sva potrebna hraniva i daje do 30% više prinosa bolje kvalitete. Aktivno djeluje i do 6 mjeseci. Za vinograde koristimo Plantella Organik za vinograde koji uz sve navedeno za Plantella Organik ima dodano i željezo koje smanjuje pojavu kloroze te bentonit i zeolit koji učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljke – istaknula je agronomkinja.

Briga o maslinama

Organska gnojiva odličan su izbor jer povećavaju količinu organske tvari u tlu, a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, pH tla. stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje, isparavanja vode.

sadnja trajnica vrt cvijeće
1/13

Ako uzgajate masline, važno je znati da se organska gnojidba mora obaviti odmah nakon berbe. Obilan urod maslina iscrpio je zemlju. Masline gnojene nakon berbe kvalitetnije će krenuti s vegetacijom u sljedećoj godini i bit će otpornije. Hraniva će usvojiti postupno, a to je puno bolji i efikasniji način za kondiciju stabla. Plantella Organik za masline sadrži sva potrebna hraniva za zdrav rast, plodonošenje i dobru kondiciju maslina. Sadrži prirodni udio dušika, kalija, fosfora, kalcija, ali i svih drugih mikrohraniva kao što su bor, magnezij, željezo. Gnojivo sadrži i više kalcija koji je ključan za bolju oplodnju i više plodova, ali i više kalija koji utječe na bolju kvalitetu maslinova ulja.

Količinu gnojiva određujemo prema kondiciji, rodnosti, starosti i bujnosti stabala. Kod gnojidbe mladih maslina do pet godina možemo koristiti od 0,5–2 kg gnojiva, dok starijim stablima prilagodimo količinu. Preporuka je u punoj rodnosti 1-2 tone po ha.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije