Korisni savjeti

Omiljeni začin: 5 načina kako sačuvati bosiljak za zimu

bosiljak
Foto: Shutterstock
1/5
30.11.2016.
u 08:00

Zamrzavanje, sušenje, pospremanje u ulju... Više je varijanti kojima se može sačuvati ovaj začin da ga se koristi tijekom hladnih mjeseci

Bosiljak je vaš omiljeni začin u kuhinji i njegov karakteristični miris poboljšava svako vaše jelo. Evo, nekoliko načina da ga sačuvate za zimu.

Jedna od najjednostavnijih metoda za čuvanje bosiljka je zamrzavanje lišća. Natrgajte ga, ispirete u vrlo hladnoj vodi, stavite na ručnik i temeljito osušite. Zatim stavite lišće stavite u posudu ili tanjur, prekrite aluminijskom folijom, pazeći da se listići ne dodiruju. Stavite u zamrzivač.

Na taj način lišće će zamrznuti pojedinačno, a zatim ih možete staviti u vrećicu za zamrzavanje.

Foto: screenshot/facebook

Listiće bosiljka možemo i osušiti pa kasnije s prstima smrviti i pohraniti u staklenku. Važno je da nježne listiće ne sušite izravno na suncu.

Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potoljeni u ulju. Staklenku zatvorite i stavite u hladnjak. Na taj način bosiljak možete čuvati oko 2 mjeseca. Želite li ga na taj način spremiti za cijelu zimu, staklenke i poklopac obavezno sterilizirajte.

Foto: screenshot/facebook

Drugi način je i stavljanje listića bosiljka u posudice za led i zalijevanje maslinovim uljem. Smrznite u zamrzivaču, a kockice ulja i bosiljka idealne su za pripremanje umaka.

Foto: screenshot/facebook

Dobar način je i čuvanje bosiljka u staklenci s puno soli. Posušene listiće i sol naizmjence stavljate u staklenku i na kraju odajte malo ulja. Tijekom kuhanja ne morate soliti jelo, jer će listići biti dovoljno slani.

Foto: screenshot/facebook

>>7 korisnih savjeta za jesensko presađivanje kaktusa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije