Naslovnica Zeleni trendovi

Omiljeni začin: 5 načina kako sačuvati bosiljak za zimu

Zamrzavanje, sušenje, pospremanje u ulju... Više je varijanti kojima se može sačuvati ovaj začin da ga se koristi tijekom hladnih mjeseci
Objava 30. studenoga 2016. 0 komentara 3900 prikaza
bosiljak
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Bosiljak je vaš omiljeni začin u kuhinji i njegov karakteristični miris poboljšava svako vaše jelo. Evo, nekoliko načina da ga sačuvate za zimu.

Jedna od najjednostavnijih metoda za čuvanje bosiljka je zamrzavanje lišća. Natrgajte ga, ispirete u vrlo hladnoj vodi, stavite na ručnik i temeljito osušite. Zatim stavite lišće stavite u posudu ili tanjur, prekrite aluminijskom folijom, pazeći da se listići ne dodiruju. Stavite u zamrzivač.

Na taj način lišće će zamrznuti pojedinačno, a zatim ih možete staviti u vrećicu za zamrzavanje.

bosiljak | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Listiće bosiljka možemo i osušiti pa kasnije s prstima smrviti i pohraniti u staklenku. Važno je da nježne listiće ne sušite izravno na suncu.

Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potoljeni u ulju. Staklenku zatvorite i stavite u hladnjak. Na taj način bosiljak možete čuvati oko 2 mjeseca. Želite li ga na taj način spremiti za cijelu zimu, staklenke i poklopac obavezno sterilizirajte.

bosiljak | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Drugi način je i stavljanje listića bosiljka u posudice za led i zalijevanje maslinovim uljem. Smrznite u zamrzivaču, a kockice ulja i bosiljka idealne su za pripremanje umaka.

bosiljak | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Dobar način je i čuvanje bosiljka u staklenci s puno soli. Posušene listiće i sol naizmjence stavljate u staklenku i na kraju odajte malo ulja. Tijekom kuhanja ne morate soliti jelo, jer će listići biti dovoljno slani.

bosiljak | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

>>7 korisnih savjeta za jesensko presađivanje kaktusa

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message