LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Sve se češće kupuju stanovi za dnevno turističko iznajmljivanje

Od turističkog iznamljivanja godišnje se očekuje oko 5 posto povratka uloženog novca. Povrat investicije ovisi o cijeni apartmana i broju iznamljenih dana
22. ožujka 2016. u 12:23 0 komentara 2654 prikaza
nekretnine
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/9

Sve je više nekretnina koje se kupuju isključivo s namjerom da se iznajmljuju u turističke svrhe. Za mnoge je to dobra investicija koja je puno isplativija nego čuvanje novca u banci, za druge oblik štednje.

Malim privatnim iznajmljivačima najzanimljiviji su stanovi do 50 četvornih metara, tražene su i cijele zgrade koje investitori pretvaraju u hostele. Hit destinacije su središta gradova. Agencije za nekretnine kad imaju u ponudi takvu nekretninu, kao njezinu dodanu vrijednost ističu da je idealna za dnevni najam.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kupci koji se žele baviti turističkim iznajmljivanjem najčešće traže stanove do 100 tisuća eura. Nepoželjni su stanovi u suterenu, a izrazito traženi oni u prizemlju, na prvom i drugom katu – ističe Vid Penezić, direktor Zagreb Max nekretnina, dodajući da investitori više traže stanove koji su derutni i koje treba adaptirati od onih koji su uređeni. Razlog tome je i uređenje prostora po posebnim standardima koji su različitim zakonima propisani, ali i u činjenici da su neuređeni stanovi ipak jeftiniji.

Važan kriterij pri odabiru stana za iznajmljivanje je njegova dostupnost, jer investitori nisu spremni čekati, već žele brzu realizaciju.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

– Za one koji kupuju nekretninu koja će se iznajmljivati u turističke svrhe vrlo je važan i podatak je li se u stanu već obavljala ta djelatnost, jer to ubrza postupak, a i znak je da je prostor dobio identifikacijsku iskaznicu i da je kategoriziran – naglašava Vid Penezić. Uvijek se postavlja i pitanje koliko je potrebno vremena da se turističkim iznajmljivanjem vrati novac uložen u nekretninu.

Predrag Dilenardo Zamlić, direktor Opatija nekretnina, naglašava da povrat novca uloženog u investiciju nije iznajmljivanjem ni približno brz kao, primjerice, u trgovini, ali je kontinuiran.

– Turističko iznajmljivanje je posao na koji se može računati dulje vrijeme. Prosječno se godišnje može akumulirati oko pet posto uloženog novca.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno, povrat uloženog u investiciju ovisi o nekoliko čimbenika, ponajprije o tome koliko je dana iznajmljena i koliko se novca za najam nekretnine traži.

Zanimljivo je primijetiti i da su veliki gradovi postali puno atraktivniji za tu vrstu biznisa, jer u njih turisti dolaze tijekom cijele godine, za razliku od, primjerice, uobičajneih ljetnih turističkih destinacija. Ukupan broj noćenja u Zagrebu, Zadru i Splitu kao hit destinacijama bilježi i bilježit će veliki porast, što pokazuju i statistike posljednjih godina, pa ne čudi da je i interes investitora za kupnju stanova za turistički najam upravo u tim gradovima trenutačno najveći, što nerijetko i diže cijenu kvadrata, katkad i više od 10 posto.

>> Iznamljivači ne moraju imati energetski certifikat za svoje turističke objekte

Turisti su puno poželjniji od podstanara

Turističko iznajmljivanje puno je isplativije od podstanarskog. Pokazuje to i primjer stana u centru Zagreba za koji Vid Penezić ističe da bi se za podstanarski najam mjesečno moglo dobiti 350 eura, dok se po noćenju iznajmljuje za 50 eura i pun je više od 10 mjeseci godišnje. Zanimljivo je da su uz centar grada, u Zagrebu za tu vrstu biznisa dobre pozicije i uz bolnice (Klaićeva, KBC Zagreb, Sestre milosrdnice i Sveti Duh) te u neposrednoj blizini autobusnog i željezničkog kolodvora jer su nekretnine u njihovoj blizini traženije.

Dobar krevet, mikrovalka, TV i internet

Iako nekretnina koja se iznajmljuje mora biti opremljena po važećim pravilima, gostima su ipak najvažniji ugodan krevet i dobra kupaonica. Stoga pri opremanju apartmana za iznajmljivanje ne treba prostor natrpati s previše ormara i drugog, nepotrebnog namještaja, jer to turistima ništa ne znači. Jedni od najtraženijih kućanskih aparata su mikrovalna pećnica, hladnjak i televizor. Posebno je važno da u prostoru bude internet.
Dobra je vijest za iznajmljivače da je odnedavno MGIPU ukinuo odredbu po kojoj svaka nekretnina koja se iznajmljuje u turističke svrhe mora imati energetski certifikat. Kako ne plaćaju režije, turistima to doista ništa ne znači.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.