ekološki pristup

Suradnje su ključne za smanjenje emisije CO2 u lancu vrijednosti tvrtke i proizvodnji

21.12.2022.
u 06:00

Prema Ujedinjenim narodima, nalazimo se u desetljeću djelovanja: doba planiranja i promišljanja o našoj proizvodnji završilo je, moramo napraviti promjene sada jer će naši postupci u nadolazećim godinama odrediti našu budućnost na planetu

U novom ugovoru o partnerstvu, VELUX Grupa nastavlja raditi prema cilju smanjenja emisija u lancu vrijednosti i dekarbonizaciji vlastitih operacija s obnovljivom energijom u sljedećim godinama. Upotrebom Hydro aluminija s niskim udjelom ugljika, emisije ugljika po kilogramu aluminija korištenog u proizvodnji VELUX prozora, roleta i sjenila značajno će se smanjiti. Osim toga, zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom Novelis, najvećim svjetskim proizvođačem aluminija, aluminij koji se koristi u oblogama VELUX krovnih prozora imat će udio recikliranog materijala od oko 70 %. Kako bi do 2024. godine svoju europsku proizvodnju opskrbila zelenom električnom energijom, VELUX Grupa naručila je od tvrtke BayWa r.e. da izgradi dva solarna parka koja objedinjuju po prvi puta ikada simbiozu solarnih elektrana u Španjolskoj, integrirajući poljoprivredu, bioraznolikost i zajednicu s proizvodnjom obnovljive energije.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP27 2022. održana je u Egiptu. VELUX je sudjelovao na konferenciji i dao važan doprinos ciljevima konferencije i predstavljanju najboljih praksi o tome kako građevinski sektor može doprinijeti Pariškom sporazumu.

Prema Ujedinjenim narodima, nalazimo se u desetljeću djelovanja: doba planiranja i promišljanja o našoj proizvodnji završilo je, moramo napraviti promjene sada jer će naši postupci u nadolazećim godinama odrediti našu budućnost na planetu. VELUX je proteklih godina aktivno tražio rješenja kako bi cijeli svoj lanac učinio održivim i smanjio svoj ugljični otisak. Rezultati jasno pokazuju da velike tvrtke moraju poduzeti radnje u interesu promjene stava svojih partnera i kriterija o održivosti. VELUX je predan smanjenju emisije CO2 ne samo u svojim proizvodima, već i u lancu vrijednosti tvrtke jer VELUX sam proizvodi samo 6 % ugljičnog otiska svojih proizvoda, dok 94 % toga dolazi od dobavljača VELUX grupe. Da bi se napravila stvarna razlika, planovi održivosti moraju obuhvatiti cijeli lanac – to je način na koji VELUX pokušava napraviti razliku kao multinacionalno poduzeće.

Višegodišnji ugovor o partnerstvu između tvrtki Novelis i VELUX ima za cilj doseći emisiju ugljika ispod 4,0 kg po kilogramu isporučenog valjanog aluminija do kraja 2024., što je znatno ispod polovice prosječnog ugljičnog otiska primarnog aluminija koji se koristi u Europi. Partneri imaju za cilj daljnje smanjenje ugljika do 2030. Aluminij će imati reciklirani sadržaj od oko 70 %, što predstavlja povećanje od oko 30 % u odnosu na ono što Novelis trenutačno isporučuje tvrtki VELUX. Recikliranje aluminija zahtijeva samo 5 % energije i rezultira s do 95 % manje emisija ugljika od proizvodnje primarnog aluminija.

Sporazum o partnerstvu između tvrtki Hydro i VELUX ima za cilj doseći razinu ispod 2,0 kg emisija ugljika po kilogramu aluminija do 2030., što je manje od jedne petine europskog prosjeka od 11,3 kg. Ovaj ambiciozni cilj uključuje cijeli lanac vrijednosti aluminija i temelji se na prosjeku svih komponenata od ekstrudiranog aluminija kojeg Hydro isporučuje tvrtki VELUX. Već do kraja 2022. VELUX očekuje da će partnerstvo rezultirati smanjenjem ugljika od 15.000 do 20.000 tona. Upotrebom nisko ugljičnih proizvoda Hydro REDUXA® i Hydro CIRCAL®, emisije ugljika po kilogramu aluminija korištenog u proizvodnji VELUX krovnih prozora, prozora za ravne krovove i dodataka (roleta i sjenilima) smanjit će se.

Hydro REDUXA se proizvodi pomoću obnovljivih izvora energije iz vode, vjetra i sunca, kao i hiperučinkovite tehnologije elektrolize. Hydro CIRCAL također se proizvodi upotrebom obnovljive električne energije, a osim toga izrađen je od najmanje 75 % recikliranog aluminijskog otpada nakon upotrebe. Hydro REDUXA® i Hydro CIRCAL emitiraju 4,0 kg odnosno 2,3 kg CO2 po kilogramu aluminija.

Osim ovih sporazuma, VELUX Grupa naručuje od tvrtke BayWa r.e. izgradnju dvaju solarnih parkova za napajanje svojih europskih operacija zelenom strujom do 2024. Kao što je najavljeno na COP27 u Egiptu, ovi će parkovi biti prva simbioza solarnih postrojenja u Španjolskoj koja će integrirati poljoprivredu, bioraznolikost i zajednicu s proizvodnjom obnovljive energije.

Spajanjem na mrežu 2023. i 2024. dvije će elektrane svake godine proizvoditi 167 GWh obnovljive električne energije za VELUX, što je jednakovrijedno potrošnji električne energije u približno 45.000 europskih domova. Gotovo 80 % ukupne električne energije proizvedene u postrojenjima bit će proizvedeno zahvaljujući ugovoru o otkupu električne energije s tvrtkom VELUX. Novi ugovor smanjit će ugljični otisak tvrtke VELUX za približno 40.000 tona CO2e iz europske proizvodnje i aktivnosti tvrtke na godišnjoj bazi. Proizvedena električna energija pokrivat će 100 % europskih operacija VELUX grupe i do 90 % globalne potrošnje.

U skladu s ciljevima COP27, ovakav ugovor o otkupu električne energije je pionirski koncept simbioze solarnih postrojenja koji integrira proizvodnju solarne energije s prirodom i zajednicom na obostranu korist. Borba protiv klimatskih promjena zajednička je svrha čovječanstva, a VELUX vjeruje da je u interesu svih nas da imamo najbolje rezultate kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Ugovor će se provoditi u Španjolskoj za najbolje rezultate, ali prednosti će biti globalne.

Sporazumi o partnerstvu ključni su u cilju smanjenja emisija VELUX Grupe koji su određeni našom strategijom održivosti 2030.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije