Dobra organizacija je ključ

Selidba bez stresa

selidba
Foto: Thinkstock
1/2
04.04.2014.
u 00:00

Što je sve važno da selidba u novi dom protekne što kvalitetnije, bezbolnije i lakše

Selidba je visoko na ljestvici stresa, neki psiholozi kažu da je uz bok gubitku voljene osobe ili rastavi braka. Selidba, i kad znači odlazak na nešto bolje, uzrokuje nemir, mučnine, nesanicu, a nikako ne možemo zanemariti činjenicu da se radi o velikom i opsežnom fizičkom poslu. No, kad je nužna, valja si posao maksimalno olakšati pa je zapravo prvi korak dobra organizacija. Moramo biti svjesni da ćemo tijekom selidbe svaku, baš svaku, stvar imati barem jednom u rukama.

Dobra strana selidbe

Stoga, prvi korak trebala bi biti nabava kutija, sanduka za manje stvari, zaštitnih folija ili krpa u koje se zamataju stvari koje su lomljive i široke, jakih selojtep-traka za zatvaranje kutija... Dobro je pri svakoj selidbi riješiti se nepotrebnih stvari. Možda nismo ni svjesni koliko se tijekom mjeseci ili godina boravka u nekom stanu može nakupiti onoga što nam nikad nije trebalo niti će nam trebati. I dok nam pri samoj selidbi mogu pomoći prijatelji i unajmljeni radnici, “čišćenje života” morate napraviti sami.

Dakle, to je prigoda da se riješite papira, novina, prospekata, odjeće koju niste godinama nosili, kojekakvih staklenki koje u smočnici godinama stoje prazne, sitnica koje ničemu ne služe i nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost, a dobili ste ih u trgovačkim centrima, na nagradnim igrama, kupili samo zato da si uljepšate dan...

Pakirajte mudro i po nekoj logici, jer će tako i raspakiranje i planiranje novog doma biti lakše i učinkovitije. Na svakoj kutiji označite što je u njoj, tako će stvari u novi stan odmah biti razvrstane u prostoriju u koju spadaju.

Važno je i dobro zaštititi stvari, kako se tijekom selidbe ne bi oštetile. Vrijedi to jednako za tehničke aparate, namještaj, lomljive stvari...

Dobru zaštitu pruža folija s mjehurićima, stare plahte, stiropor, papir. Svaku kutiju dodatno učvrstite širokim ljepljivim trakama, a dobro je na kutiji upozoriti ako se radi o nečem lomljivom. Pri pakiranju vodite računa i o težini.

Tako teške stvari koje idu u kutije, poput knjiga ili tanjura, pakirajte u manje kutije. Laganije stvari poput posteljine ili jastuka pakirajte u veće kutije. Računajte da težina kutije ne bi smjela biti veća od 25 kilograma.

Foto: pixabay

Društveni događaj

Selidbe su obično i “društveni događaj”, jer bez obzira na to selimo li se u novi podstanarski ili svoj stan, prijatelji su neizbježni. Njihov je zadatak i da pomognu, ali i da budu moralna podrška u tako stresnoj situaciji.

Za namještaj i ostale velike stvari najčešće se angažiraju agencije koje pružaju usluge preseljenja. Pri dogovoru o njihovu angažiranju obratite pažnju na uvjete kako kasnije ne bi bilo nesporazuma ili ucjena. Važno je točno navesti što se sve seli, na koju adresu, na koji kat, imali li zgrada lift ili ne, treba li napraviti demontažu i kasnije montažu određenog namještaja, različitih instalacija... Sve su to čimbenici koji utječu na cijenu.

Radi li se o složenijoj selidbi koja uključuje različite demontaže, obično dolazi procjenitelj. On će sastaviti popis poslova, odrediti broj ljudi i vrijeme potrebno za selidbu.

Ako ne mijenjamo mjesto ili grad u kojem živimo, obično se selimo 4-5 puta tijekom života. Naravno, ovo ne vrijedi za studente, podstanare koji koriste najam dulji niz godina, osobe koje vole mijenjati adrese... Prva selidba je najčešće ona iz roditeljskog doma, premda zbog krize mladi sve dulje ostaju s roditeljima. Najpoželjnija selidba je u svoj vlastiti dom, a najromantičnija kad krećemo u zajednički stan s voljenom osobom. Selimo se u potrazi za boljim i kvalitetnijim stanom, a česti razlog preseljenju uvijek je i mogućnost zaposlenja.

S obzirom na to da je selidba posao koji se ipak mora temeljito planirati, provjerite cijene usluga koje trebate. U većini agencija postoje definirani cjenici za određene usluge, a ono na čemu možete profitirati svakako je kvalitetnija procjena vremena i opsega posla koji valja obaviti. Mnogi angažiranju i ljude na crno. Uz to što je to nezakonito, takvim angažiranjem zapravo nemate nikakvu garanciju da će posao biti kvalitetno obavljen. A to je onda stres!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije