Građevinski savjeti

Pročitajte treba li vam certifikat o energetskoj učinkovitosti

Pročitajte treba li vam certifikat o energetskoj učinkovitosti
Dom i vrt
18.05.2013.
u 00:58

Certifikat mora imati svaka nekretnina koja se prodaje ili iznajmljuje

Vlasnik sam stana koji želim dati u najam, a kontaktirajući s agencijama za posredovanje u najmu nekretnina, doznao sam da moram ishoditi energetski certifikat stana. Zanima me kako to učiniti, mogu li ja to napraviti samo za svoj stan, koliko dugo traje postupak, tko ga izvoditi i koliko košta.

Od 1. srpnja, dakle s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, svaka nekretnina koja se prodaje ili daje u najam mora imati energetski certifikat. Taj je certifikat vlasnik dužan pokazati budućem korisniku nekretnine, a on sadrži podatke o energetskoj učinkovitosti zgrade i izražava godišnju potrebnu količinu toplinske energije za grijanje uz referentne klimatske podatke svedene na jedinicu ploštine korisne površine zgrade. Svi objekti razvrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Ovaj propis preuzimamo od zakonodavstva EU i ideja je zaštititi korisnika nekretnine smanjenjem trošenja i rasipanja energije, a svakako poboljšava i ekološku svijest i sliku o nama. Energetski certifikat mora sadržavati opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je potpisala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, podatke o potrebnoj energiji i referentne vrijednosti, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi, podatke o klimatskoj zoni u kojoj se nekretnina nalazi. Energetski certifikat svaki vlasnik može zatražiti pojedinačno za svoj stan, a moguće je elaborat napraviti i na razini cijele zgrade. Sve zgrade koje su građene unatrag tri godine već imaju te certifikate, a kod starijih objekata prvo se obavlja pregled građevinskog i strojarskog dijela, vodovoda, kanalizacije i struje pa se na osnovi te procjene sastavlja i popis mjera koje se isplati napraviti da bi energetska učinkovitost bila veća. Izrada certifikata povjerena je ovlaštenim energetskim certifikatorima, građevinske, elektrotehničke i strojarske struke te arhitektima.

Cijene izrade certifikata objavljene su na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a tek za ilustraciju mogu navesti kako je za nove nekretnine veličine do 250 četvornih metara cijena 1400 kuna. Međutim, valja i reći da se kod već starijih objekata cijena povećava, upravo zbog pregleda nekretnine. Grubo rečeno, tada se cijena udvostručuje.

NE PROPUSTITE: Jeste li znali? Izolacija kuće ne podliježe Zakonu o legalizaciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije