LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Stanar ili podstanar

Prije kupnje stana dobro pripazite na ovo!

Kupnja nekretnine uzbudljivo je iskustvo. Uglavnom je to odluka za cijeli život ili barem za neko dulje vrijeme, stoga se ne treba prenagliti i odluku donijeti brzo.
16. listopada 2018. u 15:08 13428 prikaza
Kupnja nekretnine
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Konačno ste odlučili uložiti u svoju nekretninu. Možda ste uštedjeli, podignuli kredit ili dobili nasljedstvo, no prije nego li potpišete kupoprodajni ugovor postoji nekoliko elemenata na koje valja pripaziti. S kupnjom nekretnine ne treba brzati, nekretninu treba detaljno pregledati (i to na licu mjesta), a jednako tako i dokumentaciju te konkretno dogovoriti što sve ulazi u dogovorenu cijenu.

Ako ste u položaju da za svoju nekretninu morate podići kredit, banka će vam izići u susret te omogućiti procjenu nekretninu bez naknade.

Nadalje, birajte i srcem i razumom jer se nekretnine najčešće kupuju ili za cijeli život ili za neko dulje razdoblje. Prije potrage razmislite i o tome kako ćete zatvoriti svoju financijsku konstrukciju. Valja se raspitati i koliki su izdaci za mjesečne režije. Istodobno, važna je i infrastruktura, posebno ako vi i vaši najbliži ovisite o javnom gradskom prijevozu, ako vam trebaju škola ili vrtić. Pri odabiru četvrti razmislite koliko je udaljena od posla, roditelja ili prijatelja.

Kupnja nekretnine uzbudljivo je iskustvo, često je to odluka za cijeli život ili barem za neko dulje vrijeme, stoga se ne treba prenagliti i odluku donijeti brzo. Najbolje je zapisati želje, očekivanja i mogućnosti pa prema tim kriterijima tražiti nekretnine. Valja ih pogledati te procijeniti sve prednosti i nedostatke. Nekretnine koje uđu u najuži izbor pogledajte još jednom. Kad je odaberete, valja se raspitati i o tome kako se kreću cijene. Primjerice, dobar pokazatelj može biti cijena kvadrata netom prodanih nekretnina. Ta mala analiza tržišta najlakše se može napraviti razgovorom s posrednikom pri prodaji. Raspitajte se o tome zašto u odabranom kvartu u posljednje vrijeme cijene rastu ili padaju te nemojte zaboraviti na  infrastrukturu.

nekretnina | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Detaljno pregledajte nekretninu koju kupujete. Važno je ustanoviti curi li krov, ima li u prostoru vlage, kakva je kvaliteta temelja, instalacija, u kakvom je stanju vanjska stolarija, dimnjaci... Raspitajte se koliko bi preuređenje moglo stajati. Ako za kupnju nekretnine dižete kredit, stručna procjena vrijednosti nekretnine koju plaća banka bit će vam od koristi.

Kad kupujete stan, morate biti svjesni da zidove dijelite sa susjedima. Ne morate s njima postati najbolji prijatelji, ali susjedi su važni i, kao što nam je život tisuću puta pokazao, oni su prvi koji će nam priskočiti u pomoć.

Velika je dilema i treba li kupiti skuplju ili jeftiniju nekretninu. Ako si možete priuštiti, kupite skuplju, posebno ako je ne mislite prodavati određeno vrijeme. Tržište nekretnina podložno je različitim utjecajima pa se može dogoditi da nekretninu moramo prodati jeftinije od njezine tržišne vrijednost kad smo je kupili.

Kad dogovorite cijenu s prodavateljem, sklopite ugovor u kojem će biti točno navedeni svi podaci o nekretnini. Uz ugovor (preporučljivo je da ga napiše odvjetnik) mora biti priložen i vlasnički list, akt kojim se dopušta gradnja, izvod iz katastra, energetski certifikat... Dajete li akontaciju, to mora biti posebno navedeno, a dogovorite i uvjete eventualnog raskida ugovora. Četvorni metri za mnoge su presudni, no je li više kvadrata doista ono što nam treba? Ne treba zanemariti činjenicu da će zbog veće kvadrature i rata kredita biti veća, a tu su i veći troškovi zbog mjesečnih režija. Vremena su takva da ne možemo sa sigurnošću računati kako će naši prihodi s godinama rasti i tako pratiti sve veće troškove života.

prodaja i kupnja nekretnina | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Ako prilikom kupnje svoje prve nekretnine ugovarate stambeni kredit, svakako je važno raspitati se o uvjetima. Stambeni kredit danas se može ugovoriti na brz i jednostavan način, uz povoljnije uvjete i kamatne stope koje su niže nego prijašnjih godina.

U pregovorima s prodavateljem dogovorite što je sve od opreme uključeno u prodajnu cijenu. Valja navesti i ako se neke stvari posebno plaćaju kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja pri iseljavanju. Otkupljujete li namještaj, primjerice kuhinju, i to navedite uz dogovorenu cijenu u kupoprodajnom ugovoru da se izbjegnu neugodne situacije. Neka nekretnina može nas zadiviti već na prvi pogled tako da o njoj ne prestajemo misliti. Zadivio vas je otvoreni prostor u stanu, no jeste li spremni živjeti u njemu i znate li kako ga namjestiti... Privukla vas je kuća s atraktivnim ulaznim hodnikom i stubištem, a onda ste shvatili kako je to stubište opasnost za vaše dvogodišnje dijete. Pregledajte tlocrt i definirajte prostor, odmah ćete znati je li to za vas.

A prije svega, ako vam je za kupnju potreban kredit, prije potrage za željenom nekretninom uputite se u poslovnicu banke i provjerite svoju kreditnu sposobnost.